Een rode panda in de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh is vast komen te zitten in een strik uitgezet door stropers. Het dier werd levend aangetroffen en bleek gelukkig ongeschonden genoeg om terug te keren naar het wild. Beide soorten rode panda’s worden ernstig bedreigd en genieten de hoogste bescherming.
De rode of kleine panda, die ondanks de naam niet verwant is met de alom bekende zwart-witte reuzenpanda’s, werd gered door bosbeheerders en leden van de centrale gewapende politie van India. De val rond de nek en poten van de panda werd verwijderd, waardoor hij terug kon naar zijn natuurlijke habitat. Onderstaand bericht op Twitter laat de redding zien:
Red Panda being rescued by Forest Officials with help of SSB Jawans at Arunachal Pradesh.
Only 10,000 of these lovable sweet smiling r left in the world.They have become endangered due to deforestation, poaching, accidental trapping & pet trade.
Seen only in 4 states of India. pic.twitter.com/75TxJBmHRX— Susanta Nanda IFS (@susantananda3) March 13, 2020
Rode panda bedreigde diersoort
De rode of kleine panda is een bedreigde diersoort en staat op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Er zijn naar schatting maximaal 14.500 dieren over in het wild in Nepal, Bhutan, China en Myanmar, waaronder ongeveer 5000 tot 6000 in India. De deelstaat waar de gestrikte rode panda werd bevrijd huisvest naar verluidt de grootste populatie rode panda’s in India.
Vorige maand werd bekend dat er niet een maar twee soorten rode panda’s bestaan, de Ailurus fulgens fulgens en Ailurus fulgens styani. Hoewel de dieren grote uiterlijke overeenkomsten hebben zouden er voldoende genetische verschillen zijn om van twee soorten te spreken. Individueel beschouwd staat iedere soort al op uitsterven.
.
Mogelijk ‘bijvangst’
De rode panda wordt gestroopt voor vlees, zijn vacht en wordt levend gevangen voor de illegale handel in huisdieren. Toch meld TRAFFIC tussen 2016 en 2019 een daling van de stroperij in India, Bhutan en Nepal. Dit zou zijn omdat de jongere generaties mensen in het Himalayagebied hun interesse in dierlijke producten verliezen, zo blijkt uit een nieuwe studie van het TRAFFIC-netwerk, dat toeziet op de handel in wilde dieren.
Volgens TRAFFIC is de kans reëel dat de rode panda ‘bijvangst’ is geweest en dat de strik was uitgezet voor andere dieren, zoals het muskushert en wilde varkens, bestemd voor consumptie.
.
- Lees ook:
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?