De wereld treurt om het verlies van Tokitae, die ook bekend stond als Lolita. Deze iconische orka bracht meer dan 50 jaar door in gevangenschap in het Miami Seaquarium. Haar tragische verhaal heeft een wereldwijde beweging geïnspireerd die opkomt voor de rechten en het welzijn van walvissen die gevangen worden gehouden. Hoewel er enkele maanden geleden een project was gestart om Tokitae voor te bereiden op haar terugkeer naar de oceaan, heeft ze helaas nooit de vrijheid mogen ervaren waar ze recht op had.

Lolita
RIP Lolita, de eenzaamste orka ter wereld | Foto: publiek domein

Tokitae werd in 1970 op slechts vierjarige leeftijd weggerukt uit haar familie in Penn Cove, Washington, en naar het Miami Seaquarium gebracht. De brute vangst resulteerde in de dood van verschillende walvissen, waaronder jonge kalveren. Toen Tokitae werd gevangen, begon haar leven in de beruchte harde betonnen bak die bekend staat als de “Whale Bowl”, ver weg van waar ze thuishoorde in de natuur.

Meer dan 50 jaar leefde Tokitae in die kleine tank en voerde trucjes uit en vermaakte bezoekers. Ondanks haar beproeving bleef Tokitae’s geest overeind, en raakte ze het hart van degenen die haar verhaal leerden kennen.

Vrijlating

In augustus 2021 werd het Seaquarium gekocht door The Dolphin Company. Als voorwaarde voor de verkoop besloot het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat het bedrijf Tokitae met pensioen moest laten gaan. Na vele jaren van voortdurende druk van actievoerders wereldwijd, zou Tokitae eindelijk vrijgelaten worden in een omgeving die meer lijkt op haar natuurlijke leefgebied. Het Miami Seaquarium werkte samen met organisaties zoals Friends of Toki en een deskundig team aan een vrijlatingsplan. Dit plan zou ongeveer 18 tot 24 maanden duren zodat Tokitae gezond en sterk genoeg zou zijn om deze verandering aan te kunnen.

#GNvdD: Orka Lolita eindelijk na 50 jaar vrij

Verslechtering

Ondanks de rond-de-klok verzorging die ze kreeg, verslechterde Tokitae’s gezondheid de afgelopen dagen. Op sociale media onthulde het Miami Seaquarium dat ze tekenen van ongemak vertoonde. Helaas overleed ze op 17 augustus, naar alle waarschijnlijkheid aan een nierziekte.

Lolita
Post van Miami Seaquarium op Facebook over het overlijden van Lolita

Wat we kunnen doen

Het nieuws van Tokitae’s overlijden heeft wereldwijd dierenvrienden diep geraakt. Mensen zijn boos dat het Miami Seaquarium niet eerder is begonnen met de vrijlating. Door haar levensverhaal gaan steeds meer mensen kritisch nadenken over het ethische aspect van het opsluiten van intelligente en sociale wezens voor amusement. Het roept een belangrijke vraag op: wat kunnen we doen om dieren zoals Lolita te helpen en soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen?

PETA over het leven van Lolita:

“Wat ze jou hebben aangedaan is onvergeeflijk. Ze hebben je als jonge orka uit de oceaan ontvoerd en je bij je familie weggehaald. Ze stopten je in een klein aquarium en gebruikten je om geld te verdienen. Je was zo dicht bij de vrijheid, maar het was te laat. Je verdiende een leven in slavernij niet en jouw verhaal mag niet vergeten worden.”

Een krachtige manier waarop iedereen kan bijdragen, is door nooit meer dit soort amusementsparken te bezoeken waar dieren zoals Lolita in gevangenschap worden gehouden. We moeten ons realiseren dat het welzijn van de dieren vaak ernstig wordt geschaad. Ze worden weggehouden van hun natuurlijke leefomgeving, hun sociale structuren worden verstoord en ze worden gedwongen om kunstjes te doen voor ons vermaak.

Door deze parken niet meer te bezoeken, sturen we een krachtig signaal naar de industrie dat we niet langer accepteren dat dieren lijden voor ons plezier. Hopelijk leidt het verminderen van de vraag dan uiteindelijk tot verandering in de manier waarop deze dieren worden behandeld en gehouden. Laten we leren van het droevige verhaal van Lolita en ons inzetten voor een wereld waarin orka’s en andere dieren in vrijheid kunnen leven, zoals ze verdienen. Beloof in deze petitie om nooit meer een kaartje te kopen voor een dolfijnenshow. Ric O’Barry, oprichter/directeur van Dolphin Project:

“Het is obsceen dat zo’n prachtig wezen als Lolita leeft en sterft in een bak van beton en glas. Helaas zal dit misbruik doorgaan totdat de consument stopt met het kopen van kaartjes. Er is geen andere manier om deze waanzin te stoppen. Het gaat om vraag en aanbod. De toezichthouders van de overheid zullen het probleem niet oplossen – ze zijn onderdeel van het probleem. Een deel van elk verkocht ticket gaat naar de overheid in de vorm van belastingen. Beloof alsjeblieft om geen ticket meer te kopen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel