Dolfijnbeschermer Ric O’Barry zit inmiddels al een week vast in een Japanse cel. De voormalige trainer van TV-dolfijn ‘Flipper’ en held uit de film ‘The Cove‘, werd op 18 januari toegang tot Japan ontzegd en aangehouden op de internationale luchthaven Narita in Tokio. O’Barry zou Japan niet binnen mogen op zijn toeristenvisum, omdat hij volgens de autoriteiten geen toerist is. 

Ric O'Barry - politiek gevangene
Ric O’Barry | Foto via Facebook

Er lijkt echter meer aan de hand te zijn. Bij zijn aankomst in Tokio om 16:45 uur op 18 januari, werd hij direct aangehouden en herhaaldelijk verhoord. Vervolgens werd hij drie dagen vastgezet in een deportatiecel, vergelijkbaar met een gevangenis. Japanse autoriteiten beschuldigen O’Barry ervan valse verklaringen op zijn Facebook-pagina te hebben gepubliceerd en nemen hem kwalijk dat hij op 29 augustus 2015 een onafhankelijk evenement in Tokio heeft bezocht voor Japan Dolphins Day, ondanks dat hij tijdens één van zijn gebruikelijke verhoren verklaard zou hebben dat hij niet aanwezig zou zijn.

Op 21 januari wees het Ministerie van Justitie in Japan het beroep van het juridische team van The Dolphin Project af om O’Barry toegang tot het land te geven. Immigratieambtenaren vaardigden nog dezelfde dag een uitzettingsbevel uit. O’Barry weigerde te vertrekken en zwoor het uitzettingsbevel aan te vechten.

Het is niet de eerste keer dat Ric O’Barry uren wordt verhoord door Japanse autoriteiten. Sinds de hetuitkomen van de met een Oscar bekroonde film The Cove in 2009 wordt hij regelmatig aangehouden en uren verhoord tijdens elk bezoek aan Japan. Maar nog nooit werd hij zo lang vastgehouden en in een cel gezet.

Het juridische team van The Dolphin Project, vertegenwoordigd door advocaat Takashi Takano, is een formele administratieve rechtszaak gestart en heeft geëist dat het uitzettingsbevel wordt ingetrokken. Als O’Barry vrijwillig het land zou verlaten, wordt hem minimaal 5 jaar toegang tot Japan ontzegd. Dit is voor O’Barry, die al 13 jaar ieder jaar naar Japan afreist om de gruwelijke dolfijnslachtigen in Taiji bloot te leggen, onacceptabel. Nu een formeel uitzettingsbevel is uitgevaardigd, is O’Barry overgeplaatst naar een gevangenis vlakbij het vliegveld.

Ric O’Barry verklaart zelf politiek gevangene van Japan te zijn. Tijdens een telefonisch interview met The Japan Times vanuit de gevangenis nabij Narita Airport zegt hij:

“Ik ben een politiek gevangene. Ik denk dat er hoge piefen in de regering zitten die mensen, die kritiek hebben op hun oorlog tegen dolfijnen, willen breken.”

O’Barry verklaart dat hij wordt ervan beschuldigd dat hij tegen immigratiebeambten heeft gelogen over zijn activiteiten tijdens een eerdere reis naar Japan. Maar de 76-jarige dierenbeschermer zegt het land als toerist te zijn ingegaan, net als die keren ervoor. O’Barry:

“Nooit heb ik ooit de wet overtreden en nooit heb ik tegen de Immigratiedienst gelogen”.

De omstandigheden waaronder O’Barry wordt vastgehouden eisen hun tol, verklaart hij aan The Japan Times. De gevangenis is vol en lawaaierig en hij wordt urenlang ondervraagd. Hij krijgt maar 2 uur slaap per nacht en moest dinsdag naar het ziekenhuis worden overgebracht na klachten over pijn op de borst.

De vrouw van Ric O’Barry maakt zich ernstige zorgen om haar man en verklaart op de website van The Dolphin Project:

“Mijn man, Ric O’Barry, wordt al meer dan een week vastgehouden in een Japanse gevangenis, nadat immigratieambtenaren hem toegang tot het land ontzegden. De dag begon normaal en toen hij uitgekozen werd voor een “routine” verhoor, maakte hij zich geen zorgen. Sinds het uitkomen van ‘The Cove’, een met een Oscar bekroonde film die de gruwelijke dolfijnjacht in Taiji, Japan blootlegde, werd hij steeds vaker en steeds agressiever verhoord, vaak uren achter elkaar. Maar nooit zoals deze dag.

Ik maak me vreselijk zorgen om hem en iedere dag nemen mensen van over de hele wereld contact met me op om te vragen hoe het met hem gaat en wanneer hij wordt vrijgelaten. Ze zijn geshockeerd over hoe hij wordt behandeld. Waarom, vragen ze, als het een bekend feit is dat O’Barry jarenlang naar Japan afreist en er vele vrienden heeft. Het is een land waar hij veel van houdt en hij spreekt altijd over Japan met veel respect voor de mensen. En, terwijl hij zijn “activistenpet” draagt, heeft hij altijd binnen Japanse wet gehandeld, duidelijk makend dat zijn enige probleem met Japan de afschuwelijke moorden op walvissen en dolfijnen daar is.”

Van over de hele wereld stromen er steunbetuigingen binnen voor de dolfijnbeschermer. Hackerscollectief Anonymous heeft zelfs uit protest tegen de arrestaties en opsluiting van Ric O’Barry het afgelopen weekend de website van de luchthaven in Tokio platgelegd. De website was uren offline. In een tweet, die afkomstig zou zijn van Anonymous, was te lezen:

“We steunen Ric en eisen zijn vrijlating nu!”

Advocaat Takashi Takano zegt dat O’Barry eventueel akkoord zou gaan met deportatie en dan overweegt om vanuit het buitenland een rechtszaak te beginnen. Takano:

“Iemand zo het land uitgooien geeft de wereld de indruk dat Japan geen vrij land is.”

Vertrekken uit Japan zou hartverscheurend zijn, verklaart O’Barry, maar zijn strijd tegen de dolfijnjacht zal nooit stoppen:

“Het gaat niet om mij. Er zijn anderen en anderen zullen erheen gaan”.

Bronnen: Japantimes.co.jpDolphinproject.net & HLN.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor