Ze zijn sociaal, bijzonder intelligent en kunnen praten. Daarom is de Afrikaanse grijze roodstaartpapegaai een van de meest verhandelde vogels ter wereld.
Populair huisdier
Elk jaar worden er duizenden gevangen om te worden verkocht in de illegale handel in wilde dieren. Inmiddels wordt de vogel in het wild met uitsterven bedreigd en is de handel erin verboden. Het verbod geldt overigens niet voor gefokte vogels. Vooral in Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten is het dier zeer populair als huisdier.
Partner voor het leven
De papegaai kwam vroeger voor in een groot gebied in West- en Oost-Afrika. Het is een typische boomvogel die leeft in tropische regenwouden, mangroven en de vochtige savannen. De dieren kiezen een partner voor het leven en samen maken ze een nest in boomholtes. Omdat hun leefgebied wordt aangetast door ontbossing voor agrarisch gebruik en menselijke bewoning, verdwijnen grote bomen met natuurlijke holen waarin ze kunnen nestelen. Dit is naast de illegale handel de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de vogel.
Zwaar revalidatieproces
In het Limbe Wildlife Centre (LWC) in Kameroen zijn sinds 2015 87 grijze roodstaarten gered van de illegale handel. Veel papegaaien komen in een extreem slechte toestand aan: uitgedroogd, vol met parasieten, gewond en hun veren door stropers afgesneden om te voorkomen dat ze wegvliegen.
Het centrum rehabiliteert de vogels om ze zo snel mogelijk weer uit te zetten in het wild. Maar hier gaat vaak lange tijd overheen. Zo moeten de verzorgers van het LWC ze vaak helpen weer te leren vliegen, omdat ze lang niet hebben gevlogen. Daarnaast is de vogel zeer gevoelig en kan gemakkelijk bezwijken onder de stress van een lange gevangenschap. Het fysieke en emotionele revalidatieproces is daarom cruciaal voor hun overleving.
Om de best mogelijke revalidatie voor deze kwetsbare dieren mogelijk te maken, wil het LWC een nieuwe faciliteit voor Afrikaanse grijze papegaaien bouwen. Het eerste revalidatiecentrum in Kameroen, speciaal ontworpen voor deze vogelsoort.
Bekijk hier het filmpje van de redding, rehabilitatie en vrijlating van een aantal Afrikaanse papegaaien:
Wil je ook een bijdrage leveren aan het voortbestaan van deze diersoort en het LWC helpen het revalidatiecentrum te bouwen? Meer informatie lees je op de website van het Limbe Wildlife Centre.
@AnimalsToday.nl Rowena Façee Schaeffer