Na twee decennia is de Aaptosyax grypus (reuzenzalmkarper) weer opgedoken in de Mekong-rivier in Cambodja. Lange tijd werd gevreesd dat de straalvinnige vissoort was uitgestorven. Maar sinds de waarneming van drie exemplaren, is er hoop op de overlevingskans van deze bijzondere soort.
De reuzenzalmkarper (Aaptosyax grypus) heeft een kenmerkende haakkaak en een lichaam vergelijkbaar met die van de zalm. De straalvinnige vissoort kan tot een lengte van 1,3 meter groeien met een gewicht tot 30 kilogram.
Reuzenzalmkarper
Deze megavis hoort thuis in de Mekong-rivier in Zuidoost-Azië, maar was sinds 2005 niet meer gedocumenteerd. Vanwege de lange afwezigheid van de soort, werd gedacht dat deze was uitgestorven.
Maar tussen 2020 en 2023 zijn er drie exemplaren gespot in Cambodjaanse wateren. Volgens wetenschappers vergen deze gegevens hoop op de overleving van de soort. Visecoloog Bunyeth Chan en collega’s rapporteerden onlangs de herontdekking en toekomstige benaderingen voor het behoud van de reuzenzalmkarper in het tijdschrift Biological Conservation.
Onderzoek
Met behulp van lokale vissersgemeenschappen is er tussen 2020 en 2023 gezocht naar het voorkomen van de reuzenzalmkarper in de Mekong-rivier. In de volksmond draagt de soort de naam “pa sanak”. In 2020 maakte een visser een melding bij de Cambodian Fisheries Administration van een bijzondere vangst. Maar wetenschappers konden de identiteit van de vis niet vaststellen aan de hand van slechts foto´s.
In de twee daaropvolgende jaren werden er nog twee exemplaren gevangen, waarna kon worden bevestigd dat het om de reuzenzalmkarper ging. Chan van de Svay Rieng Universiteit in Cambodja:
“Ik was buitengewoon verrast en verheugd om het bestaan van de Aaptosyax in de Mekong te zien, nadat deze zo lang verdwenen was.”
Onzekere toekomst
De reuzenzalmkarper is een migrerende soort en is daarom afhankelijk van seizoensgebonden verplaatsing voor de voeding en voortplanting. Maar de aanleg van dammen in de Mekong-rivier, hebben deze migraties verstoord. Daarnaast staat de soort onder constante bedreiging van overbevissing en klimaatverandering.
Dankzij de waarneming van de drie exemplaren in de afgelopen jaren, is er hoop op meer exemplaren en dat deze megavis wijdverspreider leeft dan voorheen gedacht. Cambodja heeft de reuzenzalmkarper nu officieel toegevoegd aan de lijst van beschermde soorten. Onderzoekers hopen dat deze herontdekking ook nieuwe inspanningen zal aanwakkeren om het kwetsbare ecosysteem van de Mekong te beschermen.
Medeauteur van het onderzoek Zeb Hogan, tevens visbioloog aan de Universiteit van Nevada in Reno, leidt het door USAID gefinancierde project Wonders of the Mekong en benadrukt het belang van het behoud van biodiversiteit. Hogan:
“Deze ontdekking gaat niet alleen over het redden van de zalmkarper, maar ook over het beschermen van een van de grootste biodiversiteitshotspots op aarde.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools