Vietnam is in diepe rouw om de dood van reuzenschilpad Ca Rua uit het Ho Hoan Kiem-meer in Hanoi. De schildpad was een symbool van de stad en werd als heilig beschouwd. Ca Rua was één van de vier overgebleven Yangtze weekschildpadden ter wereld. De dood van Ca Rua betekent dan ook dat deze diersoort weer een stapje dichter bij de afgrond staat.
Ca Rua was zeer belangrijk voor de Vietnamezen. Volgens een oude legende eiste in de 15e eeuw een reusachtige schildpad uit het Ho Hoan Kiem-meer het ’terugkerende zwaard’ op en gaf dit aan de plaatselijke held Le Loi om de Chinese indringers van de Ming Dynasty te verslaan. Daarmee werd Vietnam onafhankelijk van China.
Tussen 1970 en 1990 werd door jacht en groei van de bevolking de populatie van de Yangtze weekschildpad flink aangetast. Ca Rua laat drie soortgenoten achter. Twee, een mannetje en een vrouwtje, leven in een dierentuin in China, maar hebben helaas nog niet voor nakomelingen gezorgd.
Het derde dier leeft in een meer in Vietnam. Het is niet duidelijk of dit een mannetje of een vrouwtje is. Er wordt nu onderzocht wat het geslacht van het derde dier is. Als dit een mannetje blijkt te zijn, wordt er een poging gedaan om hem te laten paren met het vrouwtje uit de dierentuin.
Het lijkt onmogelijk om een gehele diersoort te redden met maar drie levende dieren, maar dat is het niet. Net als andere schildpadden legt de Yangtze-weekschildpad enkele tientallen eieren in één keer. Dit is al eerder gedaan met de Galapagosreuzenschildpad. Een speciaal programma om dit dier te redden, leverde 2000 nakomelingen op.
Er zijn plannen om de overblijfselen van Ca Rua tentoon te stellen. Volgens wetenschappers was Ca Rua meer dan honderd jaar oud.
Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen