Voor de noordwestkust van Schotland zijn reuzenhaaien gefilmd met een SharkCam. Het is de eerste keer dat in het Verenigd Koninkrijk een zelfstandig werkende haaiencamera is gebruikt.
De onderwaterrobot van Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) legde de bewegingen en het gedrag vast van de op een na grootste vis ter wereld, de reuzenhaai. Van mei tot oktober komen de enorme dieren naar de Zee van de Hebriden om zich tegoed te doen aan plankton, dat ze uit het water filteren met hun wijd opengesperde bek. Aangezien er nog maar weinig bekend is over reuzenhaaien zijn wetenschappers erg content met de gemaakte beelden. Ook hopen ze dat het beeldmateriaal aanleiding is om een deel van het gebied een beschermde status toe te kennen (MPA – Marine Protected Area).
Veldwerk voor het SharkCam-project vond plaats in het deel van de Zee van de Hebriden waarvan de wetenschappers hopen dat het zal worden uitgeroepen tot reservaat. Het onderzoek is gefinancierd door het World Wildlife Fund in samenwerking met Sky Ocean Rescue, Scottish National Heritage, WHOI en de universiteit van Exeter.
–
–
Wetenschappers gebruikten de onderwaterrobot (AUV – Autonomus Underwater Vehicle) door de reuzenhaaien onder het wateroppervlak te volgen. De REMUS SharkCam verzamelde oceanografische data van hoge kwaliteit en het gedrag van de haaien werd op afstand vastgelegd op HD video. Zo is onder meer gefilmd hoe de haaien foerageren nabij het wateroppervlak en ze regelmatig net boven de zeebodem zwemmen. De onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over het leven van reuzenhaaien, zoals sociale interactie, groepsbedrag en hofmakerij, door verdere analyse. Mogelijk planten de dieren zich zelfs voort in Schotse wateren, vermoedt Scottish National Heritage. Dit is nog nooit op film vastgelegd.
Een volgende stap is om de dieren met behulp van zenders te volgen en gebruik te maken van sonarbeelden.
Beelden SharkCam uniek
Dr Suzanne Henderson werkt al jaren aan het onderzoeksproject en is verheugd over de beelden:
“Deze enorme vissen zijn spectaculair en om ze sierlijk te zien foerageren aan het wateroppervlak is zo’n speciale en onvergetelijke ervaring. Dankzij de samenwerking van dit jaar was het voor ons mogelijk om een combinatie van cameratechnologieën te gebruiken en een glimp op te vangen van het gedrag van reuzenhaaien onder water, dit is uniek en erg spannend.”
Het onderzoek toont aan dat we nog maar weinig weten over deze bijzondere dieren:
“Door deze beelden hebben we hun gedrag al moeten herbeoordelen, de haaien blijken veel vaker vlak boven de zeebodem te zwemmen dan we dachten. Het toont duidelijk aan waarom het zo belangrijk is om de diersoort en zijn leefomgeving te beschermen door de Zee van de Hebriden tot reservaat uit te roepen.”
Bron:
©AnimalsToday.nl AngeliqueLagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?