Een reptiel als huisdier, het is een impulsieve aankoop die de laatste jaren is toegenomen. Er zijn steeds meer mensen die zonder enige voorbereiding of informatie een reptiel aanschaffen, en wanneer het tegenvalt worden de dieren net zo makkelijk weer ‘gedumpt’. De opvangcentra voor reptielen zijn hier niet blij mee en zien een toename van het aantal ‘afgedankte’ dieren.

reptielenopvang
Baardagaam | Foto: George Chernilevsky/Wikimedia

De tropische dieren worden aangeschaft, zonder dat mensen veel informatie over de verzorging hebben. Wanneer men er dan achter komt dat het veel tijd en aandacht kost, brengen ze het dier bij de reptielenopvang: een plek waar de laatste jaren steeds meer afgedankte reptielensoorten worden gebracht. Door het hele land zijn dergelijke opvangcentra gevestigd, die de dieren onder hun hoede nemen wanneer ze worden gedumpt.

Stijging van 40 procent
Volgens Rob Dumont van Reptielenopvang Zwanenburg neemt het aantal gedumpte reptielen snel toe, zo vertelt hij aan PiepVandaag:

“Ik denk dat we te maken hebben met een stijging van ongeveer 40 procent tussen 2013 en 2014. Het is over het algemeen zo dat heel veel dieren worden gedumpt in de natuur en dan worden gevonden door passanten. Een dierenambulance brengt het dier dan bij ons. Bij reptielenopvang Zwanenburg komen het meest waterschildpadden en baardagamen binnen. In beide gevallen gaat het om zo’n 18 procent van het totaal aantal reptielen in de opvang.”

De tegenvallende verzorging van een reptiel is volgens Dumont de oorzaak van een grote stijging bij de opvang:

“Het is niet zoals een hond of kat, waarvan het makkelijk is om informatie te vinden en waar de algemene bekendheid al wat groter is. Reptielen zijn dieren die toch wat meer specifieke zorg en huisvesting nodig hebben.”

Voordat je begint aan een reptiel zou je zo veel mogelijk moeten weten over het dier dat je aanschaft. En dan vooral de nadelen:

“De vermoedelijke levensduur, waar kan je het dier onderbrengen als je op vakantie gaat en wat kost het dier in werkelijkheid per maand, zijn vragen die je jezelf moet stellen bij het in huis nemen van een reptiel.”

reptielenopvang
Waterschildpad | Foto: Pixabay cc

Freek Vonk
Naar aanleiding van een bericht op PowNed schrijft hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk op Twitter het volgende:

“Dit is nu precies wat ik tegen ‪#freekvonk heb: dieren zijn er niet om mee te showen. Een bioloog moet dat toch weten.”

De programma’s van media-bioloog Freek Vonk vallen onder educatie, omdat ze gericht zijn op de jeugd. De acties die hij doet met reptielen spreekt kinderen aan. Hij neemt de reptielen in handen en vertelt vervolgens hoe gevaarlijk ze zijn. Hiermee laat hij de dieren niet in hun natuurlijke omgeving, met als gevolg dat het dier angstiger wordt naar de mens toe. Datzelfde geldt voor de reptielen die Freek Vonk meeneemt naar de studio’s van bijvoorbeeld De Wereld Draait Door. Normaal gesproken doet een bioloog onderzoek naar dieren, maar in het geval van Freek Vonk ‘speelt’ hij er liever mee. Het ongewenste resultaat is dat steeds meer mensen een reptiel als huisdier willen.

Meer reptielen in Nederland
Dat er ook in de natuur meer reptielen in Nederland zijn blijkt uit de cijfers van Compendium. Tussen 1994 en 2013 zijn er namelijk 70% meer reptielen bijgekomen in ons land. Hierbij zijn de zandhagedis, muurhagedis, hazelworm en ringslang in aantal gestegen, maar daar tegenover staat dat de levendbarende hagedis juist minder voorkomt in de natuur en sinds 2007 ook op de Rode Lijst staat vanwege de ernstige achteruitgang.

De vraag is of het aantal reptielen die als huisdier worden aangeschaft ook verder blijft toenemen en wat dat voor de reptielenopvang betekent. Zolang reptielen niet in de huisdieren- of positieflijst zijn opgenomen, liefst onder speciale voorwaarden, valt niet te verwachten dat er snel verandering komt in de huidige situatie.

Bronnen: PowNed, Twitter ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden