Na Virgin Airlines en United Airlines heeft nu ook British Airways Holidays aangekondigd dat het niet langer attracties met dieren in gevangenschap, waaronder SeaWorld, zal promoten. Zij geven hiermee gehoor aan de groeiende groep mensen die kunstjes met dieren niet meer van deze tijd vindt.
Nieuwe diervriendelijke strategie
Steeds meer reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen verbreken alle banden met SeaWorld, het omstreden mariene attractiepark waar dolfijnen en orka’s in kleine tanks worden gehouden. British Airways (BA) voegt zich met haar besluit om zich terug te trekken uit SeaWorld bij Virgin Holidays, United Airlines, AAA Northeast, Alaska, Delta, JetBlue, Southwest, Spirit en Sunwing, die het attractiepark al eerder van hun reisaanbod hebben geschrapt. Het besluit van BA is onderdeel van een nieuwe dierenwelzijnsstrategie die recent door de organisatie is gelanceerd. BA werkt hiervoor samen met Born Free, een organisatie die zich inzet voor wilde dieren. Vanaf 8 augustus 2019 zijn alle attracties waar in gevangenschap levende dieren centraal staan verwijderd van de website BA.com. Claire Bentley, algemeen directeur van BA Holidays:
“Onze klanten maken zich zorgen over het feit dat wilde dieren in gevangenschap worden gehouden en vinden met name kunstjes met dieren verouderd. We zijn blij dat wij samen met Born Free een nieuwe strategie hebben ontwikkeld waarmee onze klanten beter geïnformeerde keuzes kunnen maken en we nemen contact op met al onze hotel- en attractiepartners over onze nieuwe aanpak.”
We’re delighted to launch a new #partnership with @British_Airways Holidays! We’re working with them on their new animal welfare policy, with our shared desire to #KeepWildlifeintheWild.
Read all about it here: https://t.co/UBqtzdDF5E pic.twitter.com/Z5PrtukCLV
— Born Free Foundation (@BornFreeFDN) August 7, 2019
Fysieke en mentale gezondheidsproblemen
Bijna alle zeezoogdierensoorten zijn roofdieren die grote afstanden afleggen in de natuur. Orka’s kunnen tot 250 kilometer per dag zwemmen en tuimelaars tot 90 kilometer, maar bij SeaWorld worden ze in kleine tanks opgesloten. Hierdoor ondervinden de dieren grote stress en krijgen ze allerlei fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals maagzweren, neurotisch gedrag, zelfbeschadiging en abnormale agressie. Om de dieren zover te krijgen dat zij hun kunstjes uitvoeren, worden ze volgens voormalige trainers gedrogeerd en uitgehongerd.
Ex-werknemers onthullen: SeaWorld stopt orka’s vol met medicijnen
Bij een van die kunstjes staan de trainers op de ruggen en de koppen van dolfijnen. Hierdoor kunnen ze volgens dierenarts Heather Rally beschadigingen oplopen aan gehoor, spieren of gewrichten.
Dat mensen deze dieren in gevangenschap gewoonweg niet de omgeving kunnen bieden die zij nodig hebben, wordt wederom bevestigd in de vijfde editie van The Case Against Marine Mammals in Captivity. Dit rapport, dat het Animal Welfare Institute (AWI) samen met World Animal Protection publiceerde, gaat dieper in op het dierenleed in dierentuinen, aquaria en mariene themaparken.
Dr. Naomi Rose, zeezoogdierwetenschapper voor het Animal Welfare Institute:
“Walvissen en dolfijnen horen thuis in de oceaan – niet in betonnen tanks. We zijn heel blij dat een groeiend aantal bedrijven beseft dat hun klanten niet langer intelligente dolfijnen en walvissen circustrucs willen zien uitvoeren. Nu is het tijd dat de boodschap doordringt bij de mariene themaparken.”
Ze licht in een videobericht toe:
“Zeezoogdieren kunnen gewoon niet gedijen in gevangenschap.”
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel