Dierenbeschermingsorganisaties blij met richtlijnen ANVR
De dierenbeschermingsorganisaties Stichting SPOTS en World Animal Protection (WAP) zijn verheugd dat reisbrancheorganisatie ANVR richtlijnen heeft vastgesteld voor toerisme en dierenwelzijn. Zij juichen ook toe dat de ANVR haar ruim 280 leden, touroperators, daarin gaat scholen. Momenteel betrekken veel attracties (wilde) dieren bij het vermaak van toeristen, zoals olifantenritten en het knuffelen van leeuwen- of tijgerwelpjes. Dit gaat onvermijdelijk gepaard met veel dierenleed.
SPOTS en World Animal Protection hebben de ANVR de afgelopen tijd begeleid en geadviseerd bij het opstellen van de op 13 januari tijdens de Vakantiebeurs te lanceren richtlijnen voor diervriendelijk toerisme. De dierenbeschermingsorganisaties vinden dat de ANVR hiermee een goede start maakt. Vrijwel alle attracties waarbij bezoekers wilde dieren mogen aanraken of kunstjes zien doen, krijgen het stempel ‘onacceptabel’.
Excursies met dieren in de hoofdrol zijn populaire reisonderdelen en diverse reisorganisaties bieden die excursies aan. SPOTS en World Animal Protection voeren al geruime tijd campagne om dierenleed dat samenhangt met toerisme aan de orde te stellen en uit te bannen. Het bewustzijn bij reisorganisaties én bij reizigers neemt gelukkig al toe; richtlijnen van de branche kunnen dat verder stimuleren. Het bewonderen bijvoorbeeld van dieren in de vrije natuur hoeft niet bezwaarlijk te zijn, mits gebonden aan strikte voorwaarden zoals afstand houden en de dieren niet opjagen.
De reisbranche kan op veel manieren bijdragen aan een beter leven voor dieren, met name door haar klanten te voorzien van duidelijke informatie. Veel vakantiegangers, vaak zelf grote dierenvrienden, hebben geen idee welke ellende schuilgaat achter allerlei ‘directe contacten’ met wilde dieren. Dieren worden hiervoor uit het wild gevangen of in gevangenschap gefokt om met geweld te worden afgericht. Vervolgens slijten ze hun leven gekooid of aan de ketting zodat ze hanteerbaar zijn voor ‘ontmoetingen’ met toeristen. Geen enkele vakantieganger of reisorganisatie wil zich hieraan schuldig maken, maar uit onwetendheid gebeurt dat toch. Daarom zijn deze richtlijnen van belang, aangezien ze duidelijke handvatten geven over wat wel en niet kan.
Persbericht Stichting SPOTS & WAP
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Écht een hele goede zaak, dat gesol met dieren mag niet!
Mooi! Het duurt vaak lang voordat er iets verandert, maar beetje bij beetje zie je toch positieve ontwikkelingen en vooruitgang in het bewustzijn en de keuzes die gemaakt worden. En als steeds meer mensen zich hier bewust van worden zullen zij ook niet meer zo snel zaken doen waar dieren voor misbruikt worden.
Supergoed nieuws lijkt me dit!!