Een nieuwe manier van registreren zou de illegale hondenhandel veel beter tegengaan, was het credo toen op 1 november 2021 de wet wijzigde voor het registreren en identificeren van honden. Maar precies het tegenovergestelde vindt plaats, zo blijkt uit onderzoek van House of Animals. Het nieuwe registratiesysteem werkt ‘witwassen’ van illegale broodfokpuppy’s in de hand en het opsporen van malafide handelaren en horrorfokkers is moeilijker geworden.
Sinds november 2021 is het verplicht dat de dierenarts op het Uniek Bedrijfsnummer (UBN) van de fokker of handelaar het hondenpaspoort registreert en dat koppelt aan het chipnummer. De koppeling met het Uniek Bedrijfsnummer maakt duidelijk van welke handelaar of fokker de honden afkomstig zijn. Het UBN wordt eenmalig door de minister van Economische Zaken toegekend via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Malafide hondenfokkers en -handelaren zouden hiermee beter achterhaald kunnen worden.
Fraude met registratiesysteem is makkelijk
House of Animals zegt van meet af aan dat dit duur opgetuigde, nieuwe registratiesysteem de meest urgente illegale hondenhandel helemaal niet tegengaat en zelfs lijkt te faciliteren: die in illegale buitenlandse broodfokpuppy’s. Het onderzoek toont aan dat (onder andere) via Marktplaats puppy’s worden aangeboden waarbij de verkoper erop hint dat de koper zélf een UBN aanvraagt bij de RVO, waarna de dierenarts het paspoort daarop kan registreren. Echter: alleen wie zélf een hond uit het buitenland haalt of wiens hond een nestje krijgt is verplicht om een UBN aan te vragen. Hoewel hier gekochte broodfokpuppy’s vaak uit Oost-Europa komen, moeten ze geregistreerd worden op het Bedrijfsnummer van de handelaar of fokker.
Deze Marktplaats-fraude ligt voor de hand, want iedereen kan bij de RVO via DigiD een UBN aanvragen. Er worden daarbij geen specifieke vragen gesteld, zo blijkt uit het onderzoek van House of Animals. Wanneer de chip en het paspoort aan dit nummer gekoppeld worden, is er geen zicht meer op de herkomst van de hond, want het UBN is van de nieuwe eigenaar, niet van de fokker of handelaar. Het ‘administratief verdwijnen’ van malafide handelaren in broodfokpuppy’s wordt zo een fluitje van een cent.
Lek als een mandje
In 2019 werden 146 Unieke Bedrijfsnummers aangevraagd. In 2020 waren het er 217. In 2021 bedroeg het aantal 12.761 en in 2022 maar liefst 41.268, waaronder klaarblijkelijk voor broodfokpups verkocht via Marktplaats. Al jaren toont House of Animals aan dat dit vaak veel te jonge, getraumatiseerde, ongezonde en zelfs doodzieke hondjes zijn, waaraan gewetenloze handelaren kapitalen verdienen. Bovendien bestaat er een gevaar voor de volksgezondheid, want deze hondjes zijn vaak onvoldoende ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Karen Soeters van House of Animals:
“Je hoort mooie woorden maar het gaat in de praktijk om een gammel, fraudegevoelig registratiesysteem. Broodfokkers en handelaren verdwijnen met een trucje uit beeld, waarmee de bestrijding van dierenleed en misstanden moeilijker is gemaakt. Dit is bedacht door mensen zonder kennis van de praktijk en niemand controleert erop.”
Om meer zicht te krijgen op de cijfers heeft House of Animals een Woo-verzoek ingediend, hoewel het de vraag is of er wel antwoorden zijn op de openstaande vragen:
“We willen weten hoe de aantallen zijn opgebouwd. Waren dit vooral puppy’s die mensen zelf uit het buitenland haalden? Zijn er massa’s pups geboren? Zijn er plotseling gigantisch veel fokkers en handelaren bijgekomen? Of zijn dit allemaal fraudegevallen waarop niemand toezicht hield?”
De fraudegevoeligheid biedt een kans om illegaal geïmporteerde, ongezonde, veel te jonge en niet gesocialiseerde hondjes ‘wit te wassen’. De malafide fokkers en handelaren blijven uit zicht, terwijl alle gevolgen van deze nare dierenhandel niet of nauwelijks meer te verhalen zijn. Karen Soeters:
“Fraude is heel makkelijk gemaakt. Daar zijn slechteriken erg blij mee en de wetgever mag zich achter de oren krabben hoe het zover kon komen. Advertentieplatforms als Marktplaats zouden in antwoord hierop per direct elke verkoper van een puppy moeten verplichten zijn UBN te vermelden in de advertentie, met een link naar de RVO om het nummer te controleren.”
.
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars door falend beleid
©AnimalsToday.nl | House of Animals