De regering van de Australische deelstaat New South Wales (NSW) keurt het afschieten goed van duizenden wilde paarden in het Kosciuszko National Park. De aantallen paarden zouden snel zijn toegenomen en dit leidt tot grote problemen voor oorspronkelijke diersoorten en natuur, zo luidt het argument.
Het afschieten van de wilde paarden in het zuidoostelijk gelegen New South Wales gaat plaatsvinden vanuit de lucht. In twee jaar tijd is de populatie in het Kosciuszko National Park volgens de overheid met meer dan 30 procent toegenomen, ondanks het feit dat de deelstaatregering reductiedoelstellingen heeft gesteld en de middelen en investeringen daartoe heeft opgevoerd.
Afschot brumbies in NSW
De brumby is een ras van verwilderde paarden en pony’s in verschillende delen van Australië. Het paardenras ontstond uit weggelopen en losgelaten dieren van kolonisten, die naar Australië waren meegebracht als gebruikspaarden. Brumbies zijn daardoor vergelijkbaar met de Amerikaanse mustang (Wikipedia).
De regering van NSW meldde vorig jaar dat de populatie wilde paarden in het nationale park opliep tot 18.814, een scherpe stijging ten opzichte van de schatting van 14.380 paarden twee jaar geleden. In 2016 waren er slechts 6.000 in het park. Schattingen zeggen dat zonder maatregelen het aantal wilde paarden in de komende tien jaar zou kunnen toenemen tot 50.000.
Door de bosbranden in Australië werd in 2020 al ingeschat dat duizenden wilde paarden uit het Kosciuszko National Park in New South Wales moesten worden verplaatst, die daar al zo’n 200 jaar leven. Door de branden was de vegetatie aangetast en deze kon volgens het Nationaal Park niet herstellen als de paarden bleven. Naar schatting 4.000 paarden moesten weg, maar over het managen van de paardenpopulatie waren de meningen verdeeld.
.
.
Het doden van de paarden in NSW is uiterst controversieel, alleen is er naast het moeilijke herstel van de natuur na bosbranden ook een probleem met dieren die van oorsprong in Australië leven. Door grote aantallen paarden wordt hun habitat vertrapt en hun voedsel verdwijnt. Dat bedreigt het voortbestaan van ‘native species‘. Richard Swain is ambassadeur van de Invasive Species Council, op de Currango-vlakte in het Kosciuszco National Park:
“Ik wil dat we prioriteit geven aan wat er nog over is van onze inheemse soorten en beginnen met het herstellen van een deel van de schade die sinds de kolonisatie is aangericht.”
Ook katten moeten het daarom ontgelden, zo werd dit jaar besloten. Met killerdrones gaan komende jaren miljoenen wilde katten gedood worden.
.
Australië gaat 6 miljoen wilde katten doden met killer robots
.
Het koloniale verleden van veel landen zorgde her en der voor ecologische rampen. De Europeanen verspreidden ziektes en zorgden voor het uitsterven van dieren die als voedsel dienden, zoals de dodo op Mauritius. Richard Swain betreurt het dat deze gevolgen van koloniaal denken nog altijd bestaan:
“Het is triest dat ons land verwilderde soorten boven inheemse soorten heeft gesteld. Het moderne Australië identificeert zich niet met de soorten die hier zijn geëvolueerd, maar hopelijk zal dat veranderen.”
Ondertussen verandert dat niets aan het feit dat er duizenden paarden gedood gaan worden, waarbij het schieten vanuit de lucht hopelijk niet al te veel missers met verwondingen oplevert.
Bronnen:
- 9NEWS
- The Sydney Morning Herald
- Lees ook op AnimalsToday:
.
#GNvdD: Wild Animal Sanctuary koopt land om mustangs te redden
©AnimalsToday.nl BVR