Het is moeilijk te geloven dat een eenvoudige regendruppel gevaarlijk kan zijn, maar voor kleine dieren is dat wel het geval. Een recent onderzoek toont aan dat kolibries de manier waarop ze vliegen aanpassen, om te voorkomen dat ze worden weggevaagd door regen. Wij kunnen nog veel leren over hoe deze intelligente vogels hun vluchten aanpassen aan het weer.
Een recente studie beschreef hoe muggen kunnen overleven in een regenbui, zelfs wanneer ze getroffen worden door druppels van 50 keer hun grootte. Nu hebben onderzoekers een soortgelijke vraag beantwoord over kolibries.
De nieuwe studie suggereert dat deze vogels door een regenbui vliegen door hun houding aan te passen en de frequentie van hun vleugelslagen te verhogen. Het onderzoek verschijnt in de Proceedings of the Royal Society B (RSPB).
“Een regendruppel kan 38 procent van het lichaamsgewicht van de kolibrie zijn,” vertelt Victor Manuel Ortega-Jimenez. Hij is de eerste auteur van de studie en werkt als integratieve bioloog aan de Universiteit van Californië. “Stel u voor: Het is een enorme kracht.”
Dr. Ortega-Jimenez en zijn collega Robert Dudley bestudeerden een soort die bekend staat als Anna’s kolibrie. Deze soort leeft in het westen van Noord-Amerika en weegt minder dan een kwart van een ons. In lichte en matige regen blijven de vogels zonder grote aanpassingen vliegen, maar in flinke regen hebben de vogels meer horizontale lichaam- en staartposities. Ook verhoogt de frequentie waarmee zij met hun vleugels slaan, terwijl de fladderende hoek waarover de vleugels bewegen vermindert.
Deze kennis kan wetenschappers ook helpen bij de ontwikkeling van meer robuuste robots, die slecht weer aankunnen.
“Dit kan nuttig zijn voor het bouwen van kleine micro-vliegtuigen,” zegt Dr. Ortega-Jimenez. “Als deze kennis kan worden toegepast bij vliegtuigen, kunnen ze misschien beter omgaan met regen en hebben ze geen problemen meer tijdens vluchten.”
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Goed voor mijn werkstuk, ga ik zeker plaatsen!