Het Geldersch Landschap en Kastelen (GLK) heeft in samenwerking met Alterra Wageningen UR een plan ontwikkeld om de laatste Europese rivierkreeften van uitsterven te redden.
Tot ongeveer 1950 kwam de rivierkreeft volop voor in Nederland. Vooral door de opmars van de geïmporteerde Amerikaanse rivierkreeft werd de populatie Europese rivierkreeften steeds kleiner. Bovendien bracht de Amerikaanse rivierkreeft een schimmel mee die voor Europese rivierkreeft dodelijk is. Ook de vervuiling van het water speelt een belangrijke rol in het verdwijnen van deze dierensoort.
Op dit moment leven in Nederland de laatste exemplaren in een vijver op landgoed Groot Warnsborn in Arnhem.
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken heeft Alterra onderzoek gedaan hoe de meest bedreigde diersoort van Nederland beschermd kan worden. De vijver van het landgoed waar de kreeften nu nog leven moet meer oeverbegroeiing krijgen zodat de dieren zich beter kunnen verstoppen. Ook dient de vijver worden schoongemaakt. Daarbij heeft Alterra tien andere locaties aangewezen waar een populatie Europese kreeften een kans van overleven heeft.
GLK start met het uitzetten van de kreeften op vijf verschillende locaties onder andere in de vijver van Kasteel Rosendael in Rozendaal.
Om het gehele reddingsplan ten uitvoer te brengen is GLK afgelopen maandag gestart met een crowdfundingsactie.
Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?