Het vissersdorpje Grindavik op IJsland moest vlak voor kerst evacueren vanwege een vulkaanuitbarsting. Een aantal schapenhouders was alweer teruggekeerd met hun dieren, toen het noodlot opnieuw toesloeg; een tweede uitbarsting. Iedereen moest het gebied weer verlaten. Zo’n 300 schapen werden ditmaal achtergelaten, want ze hadden geen prioriteit.
Dierenwelzijnsorganisaties als Animal Welfare Association of Iceland (Dýraverndarsamband Íslands), kwamen in actie toen ze zagen dat men wél de tijd had genomen om dure machines mee te nemen, maar de dieren aan hun lot hadden overgelaten in het rampgebied bij Grindavik . De organisatie zegt in een verklaring:
“Dieren zijn bewuste wezens met gevoelens en een ziel. Daarom is het noodzakelijk dat aan hun verzorging en redding een hogere prioriteit wordt gegeven dan aan dode objecten.”
Ondertussen heeft één schapenhouder zelf reddingswerkers overgehaald zijn 30 schapen weg te halen. Hiervoor moest hij wel flink zijn best doen de autoriteiten te overtuigen om toestemming te krijgen. Deze dieren zijn nu veilig. De overige schapen staan nog middenin de gevarenzone. In weilanden of opgesloten binnen hekken, zonder eten en water.
.
Gevarenzone Grindavik
Anna Berg Samúelsdóttir van Animal Welfare Association of Iceland, zegt dat de IJslandse autoriteiten zich er niet van bewust waren dat deze dieren weer in het gevarengebied bij Grindavik waren. Volgens de autoriteiten was het tegen de richtlijnen om de dieren opnieuw terug te plaatsen na de vorige evacuatie. En toch staan de schapen weer op de plek des onheils. De reddingsoperatie die nu gaande is, is dan ook zeer gevaarlijk. Anna Berg Samúelsdóttir zegt hierover:
“Een deel van de schapen loopt rond in weilanden in de gevarenzone. Dat is zeer problematisch omdat juist dit gebied zo gevaarlijk is. Een ander deel zit opgesloten binnen hekken. Het probleem hier is dat dit middenin het dorp is dat getroffen is door deze uitbarsting.”
.
.
Het gebied rond Grindavik is levensgevaarlijk omdat de scheuren steeds verder openen en het land zelf is inmiddels zo’n anderhalve meter verschoven. Anna Berg Samúelsdóttir:
“Hierdoor worden de scheuren steeds maar groter en dieper. Je kan het ook niet altijd duidelijk zien. Het kan zijn dat het veilig lijkt, maar dan zit er een groot gat of scheur onder het asfalt of aarde verstopt. Daar zak je dan in en verdwijn je.”
Ten tijde van het schrijven van dit bericht zijn de reddingswerkers bij Grindavik nog altijd bezig om de dieren te bereiken en te redden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen