Vrijwilligers in China die begaan zijn met het opvangen van huisdieren die zijn achtergelaten vanwege de uitbraak van het coronavirus, maken zich grote zorgen. Een enorm aantal dieren is, vaak noodgedwongen, alleen achter gebleven in huis of in de steek gelaten. Het zou gaan om meer dan 30.000 dieren. Veel huisdieren zijn inmiddels een hongerdood gestorven. Dierenhulporganisaties werken samen om zoveel mogelijk dieren te redden.
Huisdiereigenaren die ziek worden of in quarantaine moeten mogen hun huisdier niet meenemen. Veel dieren blijven achter in de woning of worden gedumpt, zoals al eerder te lezen was op Animals Today:
Opvang huisdieren in appartement
Een vrijwilliger van de organisatie ‘Furry Angels Heaven’ in Wuhan wil anoniem blijven uit angst voor repercussies vanuit de overheid. Ze heeft 35 honden en 28 katten opgevangen in haar appartement. Daarnaast werkt ze in een dierenopvangcentrum.
“Ik heb deze maand veel honden gered. De meeste waren in de steek gelaten door hun eigenaren. De situatie hier is enorm slecht. We mogen niet naar buiten en ik ben bang dat mijn honden en katten binnenkort zonder eten komen te zitten. Ook maak ik me zorgen dat ik of mijn familie het virus krijgen en dat dan al mijn honden en katten worden afgemaakt door de politie.”
Paniek onder baasjes
De uitbraak van het coronavirus begon eind december, maar de situatie verslechterde toen mensen weggingen voor het Chinese nieuwjaar in januari. Veel mensen verlieten de stad en bezochten familie in andere steden. Ze lieten eten achter voor hun huisdieren met het idee dat ze slechts voor een paar dagen weg zouden zijn. Maar toen kwam de ‘lockdown’ en meer dan 60 miljoen mensen in de provincie Hubei kregen reisrestricties opgelegd. Mensen konden niet meer terug naar huis en het eten dat ze hadden achtergelaten voor hun huisdier raakte op. Via de social media site Weibo smeekten veel huisdiereigenaren om hulp. Een vrouw uit Wuhan schreef:
“Help! Ik woon in Ezhou stad en mijn kat zit opgesloten. Ik vraag een zorgzaam persoon in de buurt om mijn kat te voeren. Ik ben bereid ervoor te betalen. Bedankt vast voor degene die dit wil doen en ieder ander, alsjeblieft deel dit bericht.”
Honden- en kattenredder Wuhan
Na de ‘lockdown’ wierp dierenredder Ye Jialin zich op om honden en katten in Wuhan te redden, van wie de eigenaren niet konden terugkeren naar huis. Ye Jialin krijgt van de huisdiereigenaren de codes om appartementen te betreden of eigenaren verzoeken hem zelfs deuren te forceren, zodat hij hun huisdier te eten kan geven. Zijn grootste angst is dat zijn hulp te laat komt.
Bekijk het hartverwarmende filmpje van Ye Jialins hulp aan de katten in Wuhan.
Dieren sterven hongerdood
Een andere groep vrijwilliger, onder wie Lao Mao, heeft intussen al meer dan 1.000 dieren kunnen redden. Lao Mao’s team gaat naar binnen bij huizen, voert de dieren en geeft ze medische zorg indien nodig. Lao Mao:
“Steeds meer dieren hebben hulp nodig en de situatie verslechtert. Zoveel dieren zijn een hongerdood gestorven; slechts een klein aantal hebben we kunnen redden. We kunnen niet veel meer doen, maar we redden er zoveel als we kunnen.”
Nachtmerrie
Niet alleen dierenredders in Wuhan voelen de druk. Dierenhulporganisaties in heel China worstelen met de huidige situatie en strikte quarantaineregels. Volgens Animal Rescue Shanghai is de situatie een nachtmerrie. Medewerker Nana:
“Gedurende het Chinese nieuwjaar is het hoogseizoen, wat betekent dat veel honden worden gedumpt. We hebben nu meer dan 350 honden in de opvang, terwijl er plek is voor 120. We zijn echt wanhopig.”
Een ervaren dierenredder in Shenzhen, die anoniem wil blijven, zegt ook dat tijdens het Chinese nieuwjaar altijd al veel dieren in de steek worden gelaten, maar dat het dit jaar extreem veel is.
“Zaken zijn gesloten, dus er is niemand die de zwervers voert. Je hoort nu veel meer vechtende honden en katten dan normaal.”
Maar ze zegt dat vrijwilligers als nooit tevoren samenwerken om de dieren in nood te redden.
“De steun uit de buurt is hartverwarmend. Veel mensen helpen, steunen of adopteren. Zowel Chinezen als mensen uit het buitenland werken samen om de dieren te helpen.”
Bronnen:
©Animals Today