Phuket Zoo in Thailand had al langer problemen, maar door covid-19 verdwenen de inkomsten geheel. De toeristische dierentuin moest sluiten en de dieren werden overgeplaatst naar wildparken. Dit bleek alleen bijzonder lastig voor de tijgers en beren.
Twee jaar lang sloten door corona de grenzen en kwamen er nauwelijks inkomsten binnen. Dit zorgde ervoor dat dierentuinen over de wereld het lastig kregen, maar Phuket Zoo ontving al langer klachten van dierenorganisaties. De dieren zaten er aan kettingen vast in betonnen verblijven en werden gedwongen op de foto te gaan met toeristen.
Drie jaar terug schreven wij over het olifantje Jumbo, dat moest optreden voor toeristen totdat hij erdoor stierf. Door de pandemie verslechterde de situatie verder en moest de dierentuin sluiten. Veel dieren konden relatief gemakkelijk overgeplaatst worden naar wildparken, maar voor de tijgers en beren – die enorm prijzig zijn om te onderhouden – bleek dit lastiger. De parken die nog open zijn worstelen om hun eigen dieren te voeden.
Gelukkig heeft de lokale non-profit organisatie Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) zich ingezet om deze dieren te helpen. Het gaat in totaal om 11 tijgers en 2 beren, een Aziatische zwarte beer en een Maleise beer. Voorlopig is een vrouwelijke tijger al ondergebracht in het opvangcentrum van WFFT. In het verleden heeft deze organisatie geprotesteerd tegen de situatie in Phuket Zoo, maar de vraag om hulp van de eigenaren is niet genegeerd. Momenteel wacht WFFT op vergunningen om de overige tijgers en beren te redden. Het lijkt een geluk bij een ongeluk dat de dierentuin gedwongen moest sluiten, maar dit brengt ook problemen met zich mee volgens Jan Schmidt-Burbach van World Animal Protection:
“Degenen die er echt onder lijden zijn de dieren. In veel gevallen is er geen plaats voor hen om naar toe te gaan.”
.
.
Volgens deskundigen op het gebied van dierenwelzijn is de benarde toestand van deze tijgers en beren slechts een voorbeeld van de risico’s voor wilde dieren in gevangenschap in de toeristische industrie wereldwijd – niet alleen in Thailand. Wel is het zo dat de problematiek in dit land excessief is, met meer dan 50 faciliteiten die wel 2.000 tijgers en rond de 2.700 olifanten als toeristische attractie houden. Al deze dieren zijn gedurende de afgelopen twee jaar door de pandemie in gevaar geweest, als zij het daarvoor nog niet waren. Voor de dieren uit Phuket Zoo komt daar nu een einde aan. Edwin Wiek, de directeur van WFFT:
“Het is misschien een beetje een cultuurschok voor sommige, vooral de oudere die niet beter weten dan opgesloten te zitten in een kleine kooi en een paar uur per dag aan de ketting te liggen.”
Hopelijk zullen de inspanningen van organisaties zoals WFFT een sneeuwbaleffect veroorzaken en andere dierentuinen aansporen de omstandigheden voor dieren te verbeteren. Om de tijgers en beren uit Phuket Zoo te helpen kan gedoneerd worden aan de Wildlife Friends Foundation Thailand.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap