Stichting Animal Rights eist met een petitie de vrijlating van de laatste twee proefapen die opgesloten zitten in het proefdiercentrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Er bestaat een kans dat de apen gedood worden voor hersenonderzoek.

Radboud
Red deze twee van de dood; teken de petitie | Foto: Stichting Animal Rights

Het proefdiercentrum kwam eerder in opspraak vanwege het bewust dorstig  houden van de proefapen. Zij krijgen nog geen glas water per dag.  Robert Molenaar, directeur van Stichting Animal Rights:

“Voor de proefapen dreigt nu een nieuw gevaar. De Radboud Universiteit wil de apen afmaken. Wij zijn een petitie gestart omdat we vinden dat de dieren een waardig ‘pensioen’ verdienen.”

40 jaar proefapen in Nijmegen
Uit onderzoek van Stichting Animal Rights blijkt dat er in Nijmegen al sinds 1976 apen worden gebruikt om wetenschappelijke experimenten mee te doen. Animal Rights heeft een tijdlijn (pdf) opgesteld van de dierproeven en de strijd voor hun vrijheid.

In al die jaren zijn de testmethoden nauwelijks veranderd. Ook vandaag de dag worden de resusapen opgesloten en dorstig gehouden. Gedurende de experimentele periodes  waarin de hersenmetingen plaatsvinden, wordt de watervoorziening van de apen  beperkt. Zij krijgen in 24 uur slechts 20 ml water per kilo  lichaamsgewicht. De proefapen wegen gemiddeld negen kilo, wat  neerkomt  op 180 ml water per 24 uur. Dat is amper een gemiddeld glas water (een  standaard flesje mineraalwater bevat 250 ml). Ook in het  weekend, als de onderzoekers vrij hebben en de experimenten niet plaatsvinden, wordt de waterrestrictie nog streng aangehouden. Dan krijgen de apen 400 ml water i.p.v. de 180 ml die ze op doordeweekse dagen krijgen.

Met pensioen
Het zou niet voor het eerst zijn dat voormalige proefapen met pensioen mogen. In 2011 werden 73 vrouwelijke Java-apen uit het proefdiercentrum van MSD in Oss uitgeplaatst naar Stichting Aap.  Robert Molenaar:

“We hebben vaker met succes campagne gevoerd voor de vrijheid van  proefapen. De Radboud Universiteit geeft als reden op dat ze de apen  willen doden om de hersenen te onderzoeken. Maar de universiteit heeft in 40 jaar tijd honderden apen gedood. Hoeveel apenhersenen hebben de onderzoekers wel niet nodig? Nu is het de beurt aan de Radboud Universiteit om een gebaar te maken.”

Persbericht Stichting Animal Rights