Woensdagochtend 28 september om 11.30 uur arriveren de eerste geredde legkippen in de nieuwe opvang van Red een Legkip bij de familie Eigenhuis in Rijsenhout (bij Aalsmeer). Deze legkippen zijn vlak voor de slacht gered en afkomstig uit een scharrelschuur. Woensdag wordt ook deze negende opvang officieel geopend en krijgen de kippen als eregasten een speciale feestelijke kippentaart om te vieren dat zij eindelijk mogen leven zoals het een echte kip betaamt.
De geredde legkippen in de opvang in Rijsenhout verblijven daar zolang als nodig is om aan te sterken, alvorens ze geadopteerd worden. Mensen die in Aalsmeer of omgeving een tuin hebben en een paar industriekippen eindelijk het leven willen geven waar ze recht op hebben, kunnen zich voor adoptie aanmelden via www.redeenlegkip.nl.
Red een Legkip is vijf jaar geleden opgericht en heeft inmiddels naast de nieuwe opvang in Rijsenhout, nog acht andere opvangen, namelijk in Amsterdam, Ochten, Naarden, Twijzelerheide, Dreischor, Heeze, Lelystad en Lanaken (België). In de afgelopen vijf jaar zijn door dit initiatief 6941 legkippen van de slacht gered en zij kregen hierdoor eindelijk een kipwaardig leven.
Erbarmelijke omstandigheden
In Nederland leven voor de productie van eieren 44,5 miljoen legkippen (waaronder nog altijd 1,7 miljoen kippen in kooien!) in erbarmelijke omstandigheden. Kippen die zich letterlijk niet als kip kunnen gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen.
Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen pikken zij zichzelf en elkaar kaal. De legkippen die Red een Legkip van de slacht redt zijn pas rond de 17 maanden oud wanneer ze als dank voor het vele eieren leggen gevangen worden op een manier die pure dierenmishandeling is, in kratten gepropt en zo in een vrachtwagen richting het slachthuis in België of Polen getransporteerd worden om daar op gruwelijke wijze gedood te worden.
Alternatief
Red een Legkip biedt de boer voor hetzelfde bedrag dat hij anders voor de slacht krijgt voor een aantal kippen een alternatief, en herplaatst de kippen bij mensen die hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen geven in hun tuin. Red een Legkip is zich ervan bewust dat de door haar geredde kippen uiteindelijk geluksvogels zijn en druppels op de gloeiende plaat.
Desondanks betekent ieder gered kippenleven er één en laat Red een Legkip door dit initiatief ook zien hoe verschrikkelijk deze dieren in de industrie te lijden hebben gehad. Door het redden van deze dieren opent Red een Legkip een stukje van de gesloten deuren van de kippenindustrie en komt het voor de consument (en zijn omgeving) dichterbij door deze dieren een nieuw leven te gunnen.
Karaktervol
Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe zij eindelijk hun natuurlijke gedrag gaan vertonen en van bange dieren langzaam veranderen in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren. Onder het keuzemenu ‘Kippen die nu gelukkig zijn’ op de website vertellen adoptanten enthousiast over deze ervaringen.
Persbericht Red een Legkip
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Deze kippen hebben geluk gehad en het is hen van harte gegund. Dat zijn nog maar jarenlang een goed leven mogen hebben in veiligheid en vreugde. Alle kippen en natuurlijk ook alle andere dieren zouden op een respectvolle, uiterst diervriendelijke manier gehouden moeten worden waarbij zij alle ruimte hebben, lekker naar buiten kunnen wanneer zij daar zin in hebben en zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen. Helaas worden de vele miljarden dieren wereldwijd alleen maar als dingen gezien die zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld moeten verdienen. Jammer dat er in de media nauwelijks aandacht besteed wordt aan al het verschrikkelijke leed in de intensieve veehouderij. De meeste mensen willen het liever niet weten maar zij zouden er regelmatig mee geconfronteerd moeten worden zodat zij gaan beseffen wat zij veroorzaken en besluiten dat zij dat niet meer willen kopen. Minderen of liever nog helemaal stoppen met vlees, eieren en melkproducten te gebruiken is de meest efficiënte manier om veel intens dierenleed te voorkomen.
Goed initiatief.Ik had hier vroeger ook kippen die haalde ik bij de plaatselijke poelier weg, nee niet om op te eten maar om van te genieten als huisdier. En die hebben ook bij mij nog lang geleefd tot ze ziek werden en dan dierenarts. Ze waren heel lief en tam , en kwamen ook op schoot.Helaas kan ik nu niet meer voor kippen zorgen, mijn gezondheid laat dat niet meer toe.Maar ik wil wel weten hoe ik jullie kan helpen.