De visserij op krill bedreigt vele diersoorten op Antarctica, waaronder pinguïns, baleinwalvissen en zeehonden. Daarom is het erg belangrijk dat er meer gebieden komen waar visserij verboden wordt en krill zich ongestoord kan voortplanten. De komende tijd zal hierover een beslissing worden genomen tijdens internationale besprekingen. Met deze petitie roep je EU-leiders op zich sterk te maken voor beschermde zeegebieden ten behoeve van krill en andere dieren.
De laatste jaren volgen de berichten over sterfte onder pinguïns elkaar in rap tempo op. Van een kolonie met 18.000 koppels Adéliepinguïns overleefden vorig jaar maar twee kuikens. Vrijwel alle jongen stierven de hongerdood, mede doordat hun voedselvoorraden sterk zijn aangetast door industriële visserij. Het was de tweede keer in vier jaar dat de kolonie zo’n klap te verwerken kreeg, terwijl dat in de vijftig jaar daarvoor niet is voorgekomen.
Adéliepinguïns leven voornamelijk van krill. Dit zijn kleine, kreeftachtige diertjes die zich ophouden in enorme zwermen, van soms wel kilometers doorsnee. Zij vormen de belangrijkste voedselbron in de poolzee. Naast pinguïns zijn onder meer baleinwalvissen, diverse soorten vogels en robben ervan afhankelijk. De voedselketen in Antarctica wordt dan ook ernstig verstoord door de industriële krillvisserij. Door het wegvangen van krill, blijft voor veel dieren onvoldoende voeding over om te overleven.
Krill beschermt tegen klimaatverandering
Een andere belangrijke functie van krill is de opslag van koolstofdioxide. Doordat de schaaldiertjes plantaardig plankton eten, halen ze koolstofdioxide uit het zeeoppervlak, dat via hun ontlasting op de zeebodem wordt opgeslagen. Zodoende beschermt krill de hele aarde tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Helaas is de krillvisserij een snelgroeiende sector. De nieuwste technologie maakt het mogelijk krill massaal ‘op te zuigen’ met grote trawlers. Mede hierdoor is de krillpopulatie snel teruggelopen, met naar schatting 80% sinds de jaren ‘70.
Om deze ramp voor de natuur een halt toe te roepen, hebben Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie voorgesteld rond Antarctica beschermde gebieden te creëren waar industriële visserij verboden wordt. Rusland en China zijn hier echter op tegen vanwege economische belangen. De Europese leiders dreigen nu te zwichten onder deze druk.
In oktober zullen EU-leiders, waaronder de Franse president Emmannuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, deelnemen aan belangrijke internationale besprekingen over dit onderwerp. Zij spelen een sleutelrol in de onderhandelingen rond de beschermde zeegebieden – niet in de laatste plaats omdat dit hun eigen voorstellen zijn. Via de petitie kun je de politici oproepen de strijd aan te gaan voor bescherming van de krillpopulaties, de dieren op de Zuidpool én het klimaat.
Bron:
©Animals Today Mirjam Förch
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Stop fishing