De pangolin is het meest verhandelde dier ter wereld. Vorig jaar kreeg het schubdier de hoogste vorm van bescherming tegen illegale handelaars. Toch maakte de Chinese douane afgelopen week bekend in juli de grootste partij van gesmokkelde pangolinschubben ooit te hebben onderschept: 12 ton.
Een studie van dit jaar liet zien dat het aantal gedode pangolins jarenlang zwaar is onderschat. De nieuwe telling geeft aan dat er jaarlijks niet honderdduizenden schubdieren worden gedood, maar dat er zelfs tot zo’n 2,7 miljoen pangolins worden gedood voor de illegale handel. Hiermee is de pangolin het meest verhandelde dier ter wereld.
De schubben van een pangolin, of schubdier, zijn zeer gewild in Azië, waar ze worden gebruikt voor de traditionele geneeskunde. Vooral in China en Vietnam zijn mensen overtuigd van de geneeskracht van de schubben.
Handelsverbod
De populatie pangolins is enorm gedaald, waardoor het voortbestaan van het dier ernstig wordt bedreigd. Vorig jaar kwamen er 183 landen, verenigd in Convention on the International Trade in Endangered Species (CITES), samen om te bespreken hoe de populatie pangolins kan worden beschermd. De landen stemden voor een internationaal handelsverbod. Ook China, een van de grootste afnemers van pangolinschubben, beloofde harder op te treden om smokkelaars aan te pakken.
Inbeslagname
Ondanks dit internationale handelsverbod werd in juli een recordaantal aan pangolinschubben in beslag genomen in Shenzhen, China. In totaal werd bijna 12 ton aan schubben in de vracht gevonden. Dit zou afkomstig zijn van zo’n 30.000 pangolins. Deze 12 ton is bijna vier keer zoveel als de laatste recordhoeveelheid die in beslag werd genomen. Dit was ruim drie ton van geschat rond de 7.500 schubdieren.
De schubben van de pangolins werden aangetroffen in 239 zakken gevuld met houtskool. De Chinese autoriteiten zochten vier maanden naar de verdachten. Twee mannen werden opgepakt.
Bronnen: Quartz, The Guardian, Nieuwsbank ©Animals Today Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?