Uit cijfers van Dierenwelzijn Vlaanderen blijkt dat vorig jaar een recordaantal dieren in beslag is genomen na aangifte van dierenmishandeling. Elke dag kwamen in Vlaanderen 18 meldingen binnen en in totaal zijn 26.256 dieren ‘in bescherming genomen’. Dit betrof zowel huis- als landbouwdieren. Een flinke stijging, want vorig jaar ging het om 6.517 dieren.
De aanzienlijke stijging is direct te wijten aan 20.000 kuikentjes, die tegelijk tijdens een transport onderschept zijn. Haal je deze ervan af, dan zijn de cijfers de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Maar vergeleken met 10 jaar geleden is er wel een forse stijging te zien.
Niet langer toekijken in Vlaanderen
Minister Ben Weyts van Dierenwelzijn heeft dan ook een veel hoger budget te besteden dan 10 jaar geleden. Het aantal medewerkers is ondertussen ook fors gegroeid. Volgens Weyts hebben mensen daardoor het vertrouwen dat er daadwerkelijk iets met hun melding gedaan wordt:
“We zijn op steeds meer plaatsen aanwezig en we aarzelen niet om kordaat in te grijpen waar nodig. Onze Vlaamse samenleving is niet meer bereid om gewoon toe te kijken als dieren mishandeld worden.”
.
Particulier of landbouw?
Het blijft onduidelijk of er een verschil is tussen particulieren of landbouw dierenhouders. Volgens de Weyts wordt dit niet als dusdanig geregistreerd. Wel zie je in de cijfers over 2023 dat er 1.751 honden in beslag zijn genomen, tegen bijvoorbeeld 20 koeien. De focus lijkt te liggen op huisdieren, maar de 20.000 in beslag genomen kuikens vormden hierop een uitzondering. Het is helaas onduidelijk wat er met de dieren is gebeurd. In 2018 werd eenzelfde aantal kuikentjes vergast op luchthaven Zaventem. Dit gebeurde op last van Dierenwelzijn, nadat de kuikens een aantal dagen in een container in de brandende zon gezeten hadden. De brandweer van de luchthaven weigerde dit te doen. In hun eigen woorden:
“…ze zijn er om levens te redden, niet om te vernietigen.”
Uiteindelijk voerde de brandweer van Zaventem de ondankbare opdracht uit.
‘Verdomde plicht’
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts spreekt in een persbericht duidelijke taal over de nieuwe koers ten aanzien van dierenmishandeling in Vlaanderen:
“Wie niet goed voor dieren zorgt, mag die dieren ook niet meer houden. Kordate handhaving is het logische sluitstuk van ons dierenbeleid. Dingen die vroeger ‘blauw-blauw’ gelaten werden dulden we nu niet meer. Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook echt te vermijden.”
.
Wrede diertransporten vermijdbaar dierenleed
Dierenleed valt zeker te vermijden, met de eendagskuikens uit 2018 als voorbeeld. Ze stonden op het hete asfalt te wachten op transport naar Kinshasa in Congo. Kuikens die net een dag uit het ei waren gekropen. Dierenwelzijn heeft een proces-verbaal laten opstellen tegen de exporteur wegens het veroorzaakte dierenleed en de inbreuken op de wet van het dierenwelzijn. Michel Vandenbosch van de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA zegt hierover:
“Dat is iets, maar dit leed had gewoon vermeden moeten worden. Bijna dertig jaar geleden voerde ik mijn eerste actie tegen de wrede luchttransporten van eendagskuikens. Vandaag kan ik alleen triest het hoofd schudden en vaststellen dat er nog niet veel veranderd is.”
Volgens Vandenbosch is afschaffen van de transporten de enige optie:
“Grote aantallen komen om tijdens de vlucht. En in de Afrikaanse landen is er geen sprake van dierenrechten. Mijn advies aan bevoegd minister Ben Weyts? Afschaffen die handel. Voor exotische vogels is dat ook gelukt.”
Bronnen:
- Het Nieuwsblad
- VILT
- VRT NWS
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?