Wegens ernstige dierenmishandeling onderzoeken Indiase rechters een verbod op olifantenritjes in de deelstaten Rajasthan en Goa. Deze populaire toeristenbestemmingen kwamen onder vuur te liggen nadat een petitie aandacht vroeg voor de erbarmelijke levensomstandigheden van de olifanten die voor de olifantenritjes gebruikt worden.
De petitie van het Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre wees op het feit dat de olifanten vaak gemarteld worden door hun eigenaren om willoos te gehoorzamen en mensen op hun rug toe te laten. Er werden voorbeelden gegeven van de situatie rond Amber Fort, een populaire attractie voor toeristen op een berg, waar de olifanten de toeristen mee naar boven nemen. Volgens het Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre is er veel mis met het welzijn van deze olifanten.
Vragen
De omstandigheden waaronder de olifanten gehouden worden hebben veel vragen opgewekt bij de rechters, die onderdeel uitmaken van het Hoger Gerechtshof van India. Zo blijkt dat 80 van de 130 olifanten die gebruikt worden voor olifantenritjes in Jaipur, het district rond de gelijknamige hoofdstad van Rajasthan, in privéschuurtjes gehuisvest zijn. Deze ruimtes zijn veel te klein en het ontbreekt aan alles om te voorzien in de basisbehoeften van de olifanten. Dit heeft als gevolg dat de dieren last hebben van ontstekingen, zwellingen op hun rug en tekenen van depressie.
De handtekeningenactie tegen de olifantenritjes was in het leven geroepen door advocaat Aparna Bhat, die de situatie als volgt omschrijft:
“Deze olifanten staan bloot aan onophoudelijke lichamelijke en psychische wreedheden en zijn gedwongen om te leven onder extreem armzalige omstandigheden. De dieren moeten aaneengesloten werken in de bloedhitte zonder dat ze toegang krijgen tot water om te drinken.”
Verwondingen
De ban op olifantenritjes zou mogelijk zijn omdat de wetgeving van India verbiedt dat de dieren op deze wijze behandeld worden. Naast de petitie is er ook een onderzoek gedaan door het Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre waaruit bleek dat veel olifanten verwondingen hebben als gevolg van het feit dat ze voortdurend geketend zijn en geslagen worden. Ook dit is bij wet niet toegestaan in India.
De rechters hebben de overheden van Rajasthan en Goa vier weken de tijd gegeven om met een antwoord te komen op de aantijgingen. Gezien de glasharde bewijzen zou dit kunnen leiden tot een officieel verbod op olifantenritjes.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Gelukkig weer eens goed nieuws. Uitbuiting en mishandeling van dieren zou overal moeten stoppen. Er is ongelooflijk veel mis in de wereld maar gelukkig zien we toch beetje bij beetje vooruitgang en meer bewustwording, dus hopelijk gaan we langzaam maar zeker naar een harmonieuzere wereld met vrede en respect voor al wat leeft. Ja, ik weet dat het er nog niet erg op lijkt, maar ik ben optimistisch dat dat wel een keer gaat komen.
Ik ben het helemaal met jou eens Jeroen. Alleen ben ik wat minder optimistische….
This torture of elephants must end NOW
Dat zou mooi zijn, dit moet overal stoppen !
Heeft het dus wel nut om petities te tekenen, ik vroeg het me weleens af…