De rechtbank in Haarlem heeft tijdens een spoedprocedure besloten dat het afschieten van smienten in de provincie Noord-Holland niet is toegestaan. De smient is een beschermde eendensoort en de provincies Noord- en Zuid-Holland wilden afschot toestaan. Vogelbescherming Nederland en de Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland sleepten de provincie Noord-Holland voor de rechter, die de organisaties in het gelijk stelde.
De rechter heeft de afgegeven vergunning in Noord-Holland geschorst tot 6 weken nadat de provincie hierover besloten heeft. De provincie Noord-Holland heeft volgens de rechtbank niet inzichtelijk gemaakt dat de door de Faunabeheereenheid aangeleverde schadebedragen kloppen. Vogelbescherming is blij met de uitspraak en hoopt dat ook de vergunning in de provincie Zuid-Holland zullen worden geschrost. Vorig jaar schorste de rechtbank ook al in Noord-Holland afgegeven vergunningen voor het afschieten van smienten.
De smient is een beschermde eendensoort die in het noorden van Scandinavië broeden. Nederland is voor de smient een belangrijk overwinteringsgebied, in het bijzonder Noord- en Zuid-Holland. De dieren voeden zich met gras. Boeren klagen dat ze hierdoor schade ondervinden, omdat het gras bedoeld is voor koeien.
De populatie smienten in Nederland neemt de laatste jaren af, zo blijkt uit cijfers van het Netwerk Ecologische Monitoring aan. De vogels hebben last van klimaatverandering, waardoor hun broedsucces de afgelopen 10 jaar afneemt. Het afschieten van smienten draagt bij aan de afname van de populatie.
Bron: Agriholland.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Dit lijkt mij een verstandig besluit van die rechter. En dan die boeren die klagen dat de smienten het gras op eten zodat de koeien te weinig gras hebben… Zitten er daar dan vele duizenden smienten op een grasveldje? Boeren weten dat zij bijna altijd wel subsidie of “schadevergoeding” kunnen krijgen als zij gaan klagen.
Ja, daar zitten soms duizenden smienten op een perceel weiland.
En nee, boeren krijgen geen subsidie of schadevergoeding als ze gaan klagen, als die boeren schade aan hun gewassen hebben MOETEN ze binnen 3 dagen dit melden aan het faunafonds, ze MOETEN maatregelen nemen om de schade te beperken, ze MOGEN niks op het perceel doen voordat de onafhankelijke taxateur van het faunafonds de schade heeft getaxeerd, vervolgens vindt het faunafonds her en der een hiaatje in de schadeaanvraag en duurt het tot anderhalf jaar voordat de schade vergoeding wordt uitgekeerd, terwijl de boer wel z,n vervangende voer moet kopen en betalen, daar mag hij geen anderhalf jaar mee wachten.
Als wij als maatschappij smienten willen zien en houden en de boer de schade lijdt, is het toch niet meer dan logisch dat de boer door die zelfde maatschappij schadeloos gesteld wordt? Die mensen moeten ook hard werken voor hun boterham.
Eens hj.
Ik vind dat de kosten die het in stand houden cq beschermen van de populatie van een dergelijk belangrijk internationaal dier met zich meebrengt door de internationale gemeenschap moeten worden gedragen; het land dat ze graag terugziet én het land waar ze overwinteren en ‘last’ veroorzaken. De boer mag hier niet voor opdraaien.