Op maandag 3 november 2014 heeft EDEV samen Jakarta Animal Aid Network (JAAN) Nederland een rapport over uitbuiting van dolfijnen aangeboden aan de Minister Counselor en de eerste secretaris van de Ambassade van Indonesië in Den Haag. Tevens hadden de organisatie een goed gesprek gehad waarin werd beloofd contact te leggen met de Indonesische overheid om het probleem aan te kaarten.
Dit rapport, opgesteld door Femke den Haas – medeoprichtster van JAAN Indonesia, is gemaakt om de overheid te overtuigen van het belang de verboden die al gelden te handhaven en de dolfijnen in gevangenschap in beslag te nemen en door JAAN op professionele wijze in stappen te laten rehabiliteren.
Uitgebreid onderzoek van JAAN heeft uitgewezen dat dolfijnen in Indonesië zeer ernstig lijden in kleine zwembaden van hotels, de reizende dolfijnencircussen en zwemmen-met-dolfijnen faciliteiten. Naast de gebruikelijke problemen van het houden van dolfijnen in gevangenschap, waaronder dolfijnen al lichamelijk en psychisch ernstig lijden, komen daar voor deze dolfijnen in Indonesië nog wat problemen bij. De zwembaden van hotels zijn uitermate klein, wat zorgt voor veel stress. De hoeveelheid chloor in het water is 8 keer de hoeveelheid die een dolfijn zou kunnen tolereren, wat leidt tot blindheid en ernstige huidproblemen. De dolfijnen in het dolfijnencircus zijn uren onderweg in een kleine container op een vrachtwagen, wat natuurlijk ook voor ernstig psychisch en fysiek lijden zorgt. Er gaan dan ook regelmatig dieren dood, die dan direct weer vervangen worden.
In 2010 sloot JAAN een Memory of Understanding (MOU) met de directeur van het Ministerie van Bosbouw, waarin afgesproken was dat de door bedrijven illegaal gehouden dolfijnen in beslag genomen zouden worden en door JAAN gerehabiliteerd. Er is een enorm grote sea pen (zeekooi) gereed om de dolfijnen langzaamaan en onder begeleiding van professionals (waaronder Ric O’Barry) weer te laten wennen aan het leven in de natuur. Echter, vlak na het sluiten van deze MOU kreeg het Ministerie een nieuwe directeur, die de inbeslagname en rehabilitatie van de dolfijnen niet belangrijk vond en er gebeurde vervolgens niks.
In 2013 verbood de Minister van Bosbouw het reizende dolfijnencircus, maar dit verbod wordt niet gehandhaafd door de lokale afdelingen van het Ministerie. Op dit moment worden circa 70 dolfijnen in Indonesië onder deze zeer slechte omstandigheden gehouden. EDEV en JAAN zullen de druk opvoeren om te zorgen dat de dolfijnen snel hun vrijheid terug gaan krijgen.
Persbericht EDEV en JAAN