Een langverwacht rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de Keystone-XL pijpleiding zorgt voor veel kwade reacties bij wetenschappers en milieuorganisaties. De opvallendste conclusie is dat de pijpleiding geen grote impact zou hebben op de uitstoot van broeikasgassen. ‘Absurd’ noemt NASA-wetenschapper en gerenommeerd klimaatwetenschapper James Hansen het.
De Keystone- XL pijpleiding, die 2753 kilometer lang is, gaat dagelijks zeven- tot achthonderdduizend vaten olie van Canada naar Illinois (VS) vervoeren. De olie, die uit de Canadese teerzanden gewonnen wordt, is anderhalf keer zo schadelijk voor het milieu als conventioneel gewonnen olie. Wetenschappers en milieuorganisaties vinden dat het Amerikaanse ministerie te weinig rekening houdt met de impact op het natuurlijke klimaat. Ook omwonenden van de pijpleiding maken zich zorgen over lekkages en het schadelijke effect de olie zal hebben op de omgeving.
Klimaatwetenschappers en milieuorganisaties vinden dat de aanleg van de Keystone-XL de productie van de teerzanden alleen maar zal stimuleren. De olie uit de teerzanden vindt zijn weg toch wel naar de markt, is echter de redenering van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Sierra Club, Amerika’s grootste milieuvereniging, is verbijsterd over de uitkomst van het rapport.
“Het ministerie onderkent de negatieve effecten van de meest vuile olie op aarde en beweert dat de pijpleiding waarschijnlijk geen significante milieueffecten zal hebben,” stelt directeur Michael Brune.
Brune roept president Obama op om actie te ondernemen. “President Obama heeft gezegd zich in te zetten om de klimaatcrisis te bestrijden. Hij zou dit rapport in de prullenmand moeten gooien en het plan van de pijpleiding moeten voorkomen.”
Bron: de Volkskrant ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?