Een schokkend rapport concludeert dat er afgelopen twee jaar ernstige dierenmishandeling heeft plaatsgevonden in Engelse slachthuizen. Meer dan 4000 zware overtredingen kwamen aan het licht, van het schoppen van vee tot het levend koken van kippen en varkens.

Engelse slachthuizen
Foto: Pixabay

Het rapport, opgesteld door het Bureau of Investigative Journalism, bevat verslagen van dierenartsen en hygiëne-inspecteurs en onthult hoe defecte apparatuur en slechte procedures in de slachthuizen leiden tot dierenmishandeling. Daarnaast wordt er ook gerapporteerd over mishandeling en verwaarlozing door het personeel van het slachthuis, vervoerders van het vee en de boeren zelf.

9511 overtredingen
In totaal kwamen er in twee jaar tijd 9511 overtredingen aan het licht. Deze incidenten zijn verdeeld in mate van hevigheid, waarbij categorie 2 een laag risico en geïsoleerd incident is en 4 het ernstig en onnodig lijden van dieren. Bijna de helft van al deze overtredingen vallen binnen categorie 4, met in totaal 4455 zaken. Gemiddeld zijn dit er maar liefst 6 per dag! Bij zo’n zaak zijn vaak honderden dieren betrokken.

Enkele zaken uit het rapport:

  • Een koe die met geweld tegen een muur wordt geduwd na een ruzie tussen werknemers.
  • Een slachthuiswerknemer die drie stieren aanvalt met een houten stok en een elektrische stok.
  • Een vervoerder die vee schopt en slaat voordat ze worden uitgeladen.
  • Schapen en varkens die worden gepakt bij hun wol of huid en in de lucht gehesen bij hun horens of staart.
  • Duizenden dieren die niet goed verdoofd of gedood zijn, zoals kippen en varkens die in heet water worden gezet om hun huid te verzachten, terwijl ze nog leven.
  • In 600 zaken waren de dieren overleden tijdens de rit naar het slachthuis door de slechte omstandigheden.

Officier dierenwelzijn
Meer dan 900 miljoen veedieren worden elk jaar gedood voor voedsel in Engeland. Momenteel zijn er 317 goedgekeurde slachthuizen in Engeland, gerund door een handvol organisaties. Elk slachthuis is verantwoordelijk voor de gezondheid en welzijn van het vee. Zo moeten grote slachthuizen verplicht een dierenwelzijnsofficier aannemen die controles uitvoert. Er blijkt echter een fors personeelstekort te zijn, wat betekent dat overtredingen waarschijnlijk minder vaak worden gerapporteerd.

Zero tolerance
De officiers rapporteren aan Food Standard Agency, een overheidsonderdeel verantwoordelijk voor onderzoek naar voedselveiligheid en het monitoren van dierwelzijn in de slachthuizen. Zij stellen een zero tolerance beleid te hebben en gaven aan dat alle categorie 4 overtredingen in de afgelopen twee jaar opvolging hebben gehad. Wat voor sancties hierop volgden, is echter niet duidelijk.

Neil Parish, voorzitter van de Commons Select Committees voor milieu, voedsel en landelijke aangelegenheden, een onderzoekraad die de overheidsdepartementen controleert, reageerde geschokt op het rapport en hij roept de overheid op deze wreedheden hard aan te pakken:

“Er is geen plaats voor dierenmishandeling in elk stadium van de agrarische productie – inclusief het slachthuis. Dit land is trots op het hebben van een van de hoogste normen voor dierenwelzijn in de wereld. Het is belangrijk dat autoriteiten hard optreden tegen misbruik en zorgen voor een zero tolerance beleid voor mishandeling tijdens het slachten.”

Bronnen: thebureauinvestigates, theguardian, dailymail ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen