Stoere cowboys in westernkleding lopen in de arena, omringd door de geur van paarden, runderen en mest. Toeschouwers joelen en klappen als de omroeper de volgende deelnemer aankondigt. Muziek klinkt uit de speakers. De cowboys bedwingen bokkende mustangs en stieren, waarna ze in het zand happen. Als Lucky Lukes rijden ze op hun trouwe rijdier daarna de zonsondergang tegemoet. Maar de werkelijkheid van de Amerikaanse rodeo’s is nogal eens minder romantisch.

Salinas rodeo
Foto: © Richard Field Levine

Gebroken been
Organisatie SHARK laat een heel andere kant van deze wereld zien. (Zwaar)gewonde dieren, corruptie en criminaliteit horen helaas soms ook bij deze shows. Op onderstaand filmpje zie je de Californische rodeo in Salinas, waarbij een paard zijn been breekt. Gebroken ledematen zijn helaas geen uitzondering bij rodeo’s, volgens de website van SHARK.

Haantjesgedrag
Het Wilde Westen komt tot leven in de rodeo. ‘Stoere’ mensen die hun vaardigheid en dominantie over ‘wilde’ dieren tonen. De bedoeling van bronco riding (met of zonder zadel) en steer riding is dat de cowboys maximaal 8 seconden blijven zitten op de heftig bokkende paarden en stieren. Halen meerdere cowboys deze tijd, dan volgt een puntensysteem gebaseerd op de moeilijkheidsgraad van de rit. Daarom worden de dieren vooraf opgejut, onder meer door ze stroomstoten toe te dienen, zodat ze door pijn en angst gaan rennen en nog hoger bokken.

Een omstreden onderdeel van de rodeo is het vangen van kalfjes, ‘roping’ wordt dit genoemd. Gezeten op een paard achtervolgt de cowboy een drie- tot vier maanden jong kalfje, vangt het met een lasso, slaat het diertje tegen de grond en bindt de pootjes vast. Aangezien het bange kalfje vaart heeft terwijl het touw om zijn nek of hoofd wordt geslagen (zo’n 50 km per uur), wordt het met een
enorme ruk door het stugge, snijdende touw achterover getrokken. Zo raken de kalfjes nogal eens gewond. In onderstaande video wordt gedemonstreerd hoe roping in zijn werk gaat:

Sponsor Rabobank stelt onderzoek in
Rodeo’s draaien op sponsorgeld. Deze ‘all American sport’ wordt door aanhangers gezien als een manier van leven, waarbij behendigheid, show en prijzengeld voorop staan. Rabobank is ‘Grand Champion Sponsor’ van de Salinas rodeo. Aangezien de bank een uitgebreid beleid ‘Dierenwelzijn’ heeft waarin zelfs Vijf Vrijheden van Dieren zijn opgenomen, waaronder ‘vrijheid van pijn, verwonding en ziekte’ en ‘vrijheid van angst en stress’, vroeg PiepVandaag Rabobank om een reactie.

De Press Officer van Rabobank gaf de volgende toelichting:

“Rabobank is erg geschrokken van de beelden op YouTube over de verwonding van een paard tijdens de Rodeo van Salinas in Californië en is blij dat dit onder haar aandacht is gebracht. Rabobank in Californië (de sponsor) heeft onmiddellijk een uitgebreid onderzoek ingesteld. Ook worden onafhankelijke partijen geraadpleegd. De uitkomst hiervan zal worden getoetst aan het sponsorbeleid. Rabobank houdt zich wereldwijd aan haar stringente beleid op het gebied van dierenwelzijn, met specifieke bepalingen over het sponsoren van culturele evenementen. Momenteel is het onderzoek met alle betrokkenen in volle gang. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zal Rabobank deze sponsoring beoordelen en een besluit nemen. PiepVandaag wordt hierover op de hoogte gebracht.”

Pro rodeo
Voorstanders van rodeo’s, zoals de PRCA (Professional Rodeo Cowboys Association) beweren dat wel degelijk rekening gehouden wordt met het welzijn van de gebruikte dieren. De PRCA vindt dat rodeo-vee goed behandeld moet worden en hanteert 60 dierenwelzijnsregels waarop dierenartsen controleren. Sommige dierenartsen nemen zelfs deel aan rodeo’s. Overtredingen van
het dierenwelzijnsregelement kunnen worden bestraft met diskwalificatie of boetes. Rodeodieren beschouwt de PRCA als atleten die alleen kunnen presteren als ze in goede conditie zijn. Daarnaast kosten de dieren en hun onderhoud geld, waardoor de eigenaren ze niet graag gewond zien raken.

Website PRCA: Iedereen die een PRCA rodeo bezoekt kan er zeker van zijn dat alles in het werk is gesteld om verwondingen aan dieren en deelnemers te voorkomen.”

Contra rodeo
Tegenstanders van rodeo’s protesteren al sinds de jaren 1870. Vroeger waren er helemaal geen regels, maar ook nu deze er wel zijn, beschouwen dierenrechtenorganisaties rodeo’s als dierenmishandeling. En aangezien ze in Florida verboden zijn en sommige onderdelen in diverse andere Amerikaanse staten ook niet worden getolereerd, blijken de staatsoverheden verschillende
zienswijzen te hebben over deze dubieuze shows.

De gebruikte stieren en paarden bokken weliswaar meestal vanzelf als ze iemand op hun rug voelen, maar om ze extra op te jutten wordt een zogenaamde ‘flank strap’ om hun lendenen bevestigd, krijgen ze stroomstoten toegediend en worden hun staarten hard aangedraaid en uitgetrokken (tail-twisting). ‘Roping’ van kalfjes getuigt ook van weinig empathie. De dierenrechtenorganisaties hebben
daarnaast weinig vertrouwen in het naleven van het dierenwelzijnsregelement. De regels waar de PRCA zich op beroept zijn volgens SHARK een wassen neus. Zo mogen dieren geen stroomstoten krijgen om ze harder te laten bokken, maar op diverse beelden heeft de organisatie vastgelegd dat dit wel degelijk gebeurt. Hoeveel dieren in rodeo’s echt gewond raken en/of overlijden wordt volgens
SHARK geheim gehouden.

Over de Cheyenne Frontier Days Rodeo in juli 2012 zegt SHARK:

“Op de eerste dag van de rodeo raakten twee kalfjes en drie stieren zo ernstig gewond dat ze op een wagen werden afgevoerd. Een van de stieren brak zijn poot. Diverse andere dieren raakten lichtgewond.”

Dat de regels van de PRCA dierenleed niet altijd helpen voorkomen, bewijst het eerder getoonde filmpje van de Salinas Rodeo, waarin te zien is dat een paard zijn been breekt. De PRCA roept deze rodeo al jaren uit tot een van de beste.

Ooggetuige
Een dierenliefhebber die enkele rodeo’s heeft bezocht zag voornamelijk goed verzorgde dieren die slechts enkele keren in de zomermaanden hoefden op te treden. Ze ‘deden hun ding’, wierpen de cowboy af en liepen daarna ontspannen naar de uitgang van de arena. Buiten liepen ze rustig te grazen in de kudde. Mogelijk komen misstanden niet bij elke rodeo voor en hangt dit samen met het
niveau (rodeo’s voor amateurs of professionals) en de opbrengsten.

Gevaarlijke shows
Hoewel de rodeo-organisaties beweren dat dierenwelzijn essentieel is, zowel in het belang van het dier als het belang van zijn eigenaar (al is het maar uit financieel oogpunt), noemen ze een rodeo zelf een gevaarlijke sport. Je kunt je afvragen wat de logica is om dieren voor entertainment aan gevaar en mogelijke (ernstige) verwondingen bloot te stellen.

Ben je het met SHARK eens en vind je dat rodeo’s zoals de Salinas Rodeo moeten stoppen? Teken
dan hun petitie.

Bronnen: SHARK, YouTube, Rabobank, Salinas Rodea, PRCA ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde