Ondanks een beroepsverbod in Duitsland wegens ernstig dierenleed mag moederonderneming Sebava BV van varkenshouder Adriaan Straathof in Mariënheem gewoon een nieuwe megastal bouwen. De gemeente Raalte vindt het niet nodig om nader onderzoek te doen naar de integriteit van het bedrijf, zo bleek woensdag bij de Raad van State. Stichting Leefbaar Buitengebied en omwonenden eisten daar dat de vergunning voor de nieuwe megastal wordt ingetrokken, maar daar heeft de gemeente geen oren naar.
Straathof kreeg in Duitsland een beroepsverbod omdat hij als varkenshouder slecht voor zijn dieren zorgde. Ze kregen geen medische hulp wanneer die nodig was en hij werd ervan verdacht zieke biggen die niet snel genoeg genazen rücksichtslos dood te slaan.
De rechter achtte hem schuldig aan deze wandaden en legde Straathof in 2016 een verbod op om nog langer dieren te mogen houden. Dit mede naar aanleiding van erg schokkende beelden, gemaakt door inspecteurs tijdens een bedrijfscontrole, waarop te zien is hoe slecht sommige varkens eraan toe waren, en hoe een medewerkster een ziek biggetje tegen de muur doodslaat alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Gewoon door
Het bedrijf heeft daarop in Duitsland alle varkenshouderijen moeten verkopen, maar in Nederland gaat Straathof gewoon door met uitbreiden. Straathof houdt varkens op bedrijven in Nederland, Hongarije en Roemenië. Zijn concern Sebava BV met basis in Veghel produceert anderhalf miljoen biggen per jaar (Wikipedia).
Het college van burgemeester en wethouders in Raalte, waar de vergunning voor de nieuwe megastal in 2017 werd afgegeven, zegt alleen een Bibob-integriteitsonderzoek te doen wanneer er een vermoeden bestaat dat er criminele handelingen plaatsvinden, met als voorbeeld witwassen. Sebava BV zou echter aan alle vereisten voldoen om voor een vergunning in aanmerking te komen. Raalte zegt er scherp op toe te zien dat alle Nederlandse en Europese regels nageleefd gaan worden.
Regels overtreden
In juli 2017 brandde megastal De Knorhof in Erichem af, met daarin 24.000 varkens, het eigendom van Straathof. Ook daar waren al vroeg aanwijzingen dat de varkenshouder het niet zo op heeft met regels, aldus gemeenteraadslid Joop de Jonge voor de Partij voor de Dieren in de gemeente Buren:
“Hij lapt al jaren alle regels aan z’n laars. Het is al meer dan 20 jaar heibel. In het begin kocht hij de Knorhof, een oude kippenschuur, en stopte daar varkens in. Zonder vergunning.”
Na de brand bleek er ook weinig medewerking van Straathof te verwachten in de afwikkeling, zoals het opruimen van de duizenden verkoolde lichamen van dode varkens:
Nog steeds dode varkens op terrein afgebrande megastal de Knorhof
In Mariënheem wilde Straathof volgens gegevens uit 2017 in totaal 11.400 varkens gaan houden en er is inmiddels sprake van uitbreiding naar 14.000. En zoals nu blijkt legt de gemeente Raalte de varkenshouder, ondanks beroepsverbod in Duitsland en een twijfelachtige reputatie, geen strobreed in de weg.
Overlast verwacht
Tegenstanders in de gemeente wijzen onder meer op logistieke problemen door de vele extra grote vrachtwagens op de toch al drukke N35. Omwonenden vrezen milieuoverlast met bijkomende gezondheidsrisico’s. Zij stapten daarom naar de Raad van State, maar vingen bot bij de gemeente. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.
Een petitie van Varkens in Nood die een Nederlands beroepsverbod voor varkenshouder Straathof eiste is 63.084 keer getekend. De petitie sloot op 2 januari.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Hoe is dit nu toch mogelijk?
Dit geeft toch aan hoe corrupt bepaalde politici zijn.
Het is geen wonder dat steeds meer mensen steeds minder vertrouwen in bestuurders en overheid hebben.
Het is niet voor niets dat Adriaan Straathof in Duitsland een beroepsverbod heeft gekregen.
Er moet alles aan gedaan worden om deze criminele schoft tegen te houden.
Niemand kan zonder schaamrood op zijn wangen deze gewetenloze dwaas een vergunning geven om met zijn talloze erbarmelijke dierenmishandelingen door te laten gaan.
Dit figuur zou NOOIT MEER met een dier in aanraking moeten mogen komen.