Op 22 augustus jongstleden heeft de Raad van State haar advies gepubliceerd over het wetsontwerp van de nieuwe natuurwet, dat op 24 februari van dit jaar door staatsecretaris Henk Bleker was gevraagd.
In algemene zin constateert de Raad van State dat de natuurbescherming in Nederland in de afgelopen decennia van dusdanig matige kwaliteit is geweest dat een verdere versobering waarschijnlijk tot gevolg zal hebben dat verdere achteruitgang niet meer te voorkomen zal zijn en dat Nederland in de toekomst niet meer zal kunnen voldoen aan de internationale en Europese doelstellingen.
De Raad van State ziet in het wetsontwerp ook positieve zaken, maar is met name over twee zaken uiterst kritisch
In de eerste plaats vindt de Raad van State het onverstandig om de bescherming van natuurgebieden tot het absolute minimum te beperken en de zogenaamde nationale “koppen” (extra Nederlandse regels) te schrappen.
In de tweede plaats vreest de Raad van State dat Nederland niet aan de Europese regelgeving voldoet als het de vergunningplicht schrapt voor activiteiten die mogelijk gevolgen hebben voor een Natura 2000 gebied en er mee volstaat dat de overheid de mogelijkheid om pas achteraf in te grijpen.
Wel positief is de Raad van State over de overdracht van natuurbevoegdheden aan de provincies, maar vindt het dan weer verwarrend dat er nog steeds bepaalde bevoegdheden bij de rijksoverheid en zelfs bij de gemeentes blijven liggen.
Hieronder volgt de samenvatting van het 53 pagina’s tellende advies:
Op 29 juni 2012 heeft de Afdeling advisering van de Raad van State een advies uitgebracht over een wetsvoorstel houdende regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming). De regering heeft het wetsvoorstel op 22 augustus 2012 aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.
Effecten van vereenvoudiging Niet meer dan Europa voorschrijft Bevoegdheidsverdeling Gevolgen voor de handhaving Europeesrechtelijke aspecten Lees hier de volledige tekst van het advies van de Raad van State en het nader rapport van de minister. |
Bron: Advies wetsvoorstel natuurbescherming ©PiepVandaag.nl Jeanco Lapierre Armande