Queen Bess Island in de buurt van New Orleans (VS) is een belangrijke broedplaats van de bruine pelikaan, maar toen het eiland 10 jaar geleden zwaar vervuild werd door de ramp met olieplatform Deepwater Horizon zag het er somber uit voor de vogels. Gelukkig voor de bruine pelikaan is hij het symbool van de Amerikaanse staat Louisiana, waardoor met man en macht is gewerkt om de bijzondere broedkolonie te herstellen.
De ramp met olieplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico richtte enorm veel schade aan door de vervuiling met ruwe olie, waaraan ontelbaar veel dieren zijn overleden. Complete ecosystemen werden vergiftigd, waaronder het kleine Queen Bess Island. Daar huisde een bijzondere kolonie bruine pelikanen, maar al gauw bleek dat zeker duizend vogels de olieramp niet hadden overleefd.
.
.
Het eilandje dreigde al te verdwijnen door bodemdaling en aanhoudende erosie veroorzaakt door de oceaan, weer en wind. Maar na de ramp werd toch besloten om Queen Bess Island te redden, met name vanwege de kolonie bruine pelikanen.
.
.
In 2018 zag het er alweer positief uit voor de kolonie, in het jaar dat Louisiana vierde dat de staat 50 jaar beschermingsprogramma’s had voor de vogel. Er werden weer jonge bruine pelikanen grootgebracht op het eilandje:
.
Queen Bess Island is gered
Het was een miljoenenproject om het eiland voor de toekomst te behouden, maar de staat Louisiana presenteerde onlangs officieel het succes van dit project. Tien jaar na de olieramp, waarvan nog altijd sporen te vinden zijn, vindt de bruine pelikaan weer een ideaal broedgebied op Queen Bess Island. Te hopen is dat deze bijzondere plek nog lang heel veel kuikens mag voortbrengen en dat er nooit meer een olieramp plaatsvindt.
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel