Alle 600 medewerkers van de Vion-slachterij in Groenlo moeten gedwongen twee weken in quarantaine, nadat bij 45 van hen het coronavirus is aangetoond. Slachthuizen zijn naast plaatsen van vreselijk dierenleed ook brandhaarden van COVID-19. Een waarschuwing voor de volksgezondheid is uitgebleven. Volgens het Voedingscentrum is er geen bewijs dat voedsel een bron is om het coronavirus over te dragen.
Ook in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn slachthuizen gesloten, omdat ze een broeinest bleken te zijn van corona. Bij het slachthuis in Groenlo zijn veel arbeidsmigranten in dienst en door de hoge snelheid van het slachten werken zij dicht op elkaar, waardoor onderlinge besmetting al snel kan plaatsvinden. Ook buiten de werkvloer werden de regels bij het slachthuis van Vion niet nageleefd, zoals een ooggetuige eerder meldde aan Animals Today.
In quarantaine, maar daarna?
De gezamenlijke huisvesting en transport van veel arbeidsmigranten maken voorzorgsmaatregelen tegen de verspreiding van corona onmogelijk, waardoor het een groep is met verhoogd risico. Zij leven ook vaak in angst om hun baan te verliezen, want voor hen 10 anderen. Of je dan met verkoudheidsverschijnselen ten tijde van corona niet naar je werk gaat is de vraag.
.
.
Corona op de speklapjes?
Een waarschuwing voor de volksgezondheid is uitgebleven, maar hoe lang blijft het coronavirus in leven op mogelijk besmet vlees, dat in korte tijd uitgebeend is om vers verkocht of ingevroren te worden, om later in de schappen van een supermarkt te liggen? Het Voedingscentrum schrijft over corona en voedsel:
“Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en de adviezen van het RIVM op te volgen. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.”
Er wordt door het Voedingscentrum dus wel geadviseerd om fruit goed te wassen en voedsel boven de 60 graden te verhitten, maar vlees uit een slachterij waar corona rondwaart wordt niet genoemd. Echter, volgens prof. dr. Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kunnen diverse bekende coronavirussen tot wel 2 jaar overleven in de diepvries. Of dat ook geldt voor het huidige virus valt dus niet zomaar uit te sluiten.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?