Pascal D. uit Scheveningen mag de komende drie jaar geen hond als huisdier houden. Dat heeft de politierechter bepaald. Als de 37-jarige Duindorper toch een hond aanschaft hangt hem een maand celstraf boven het hoofd.
De man is schuldig bevonden aan het verwaarlozen en mishandelen van puppy Chabo. Pascal D. is zich nog steeds van geen kwaad bewust zo bleek tijdens de zitting:
“Een hond is als een kindje voor me.”
Afgelopen jaar had Pascal twee honden. Eerst herder Desi die in mei 2015 werd weggehaald na een anonieme klacht over verwaarlozing. Uiteindelijk bleek de klacht vooral te gaan over de woning van de man aan de Pluvierstraat die vol met uitwerpselen lag. Volgens een geconsulteerde dierenarts was de hond er gezien de omstandigheden relatief goed aan toe. Van de aanklacht wegens mishandeling van Desi werd hij daarom afgelopen woensdag vrijgesproken.
Nadat Pascal D. tijdelijk opgenomen is geweest om af te kicken van drugs neemt hij een tweede hond in huis. Chabo is een jonge herderspup die mee kwam met de vriendin waarmee de man ging samenwonen. Drank, drugs en ruzies zorgden ervoor dat de zogenaamde dierenliefde van Pascal D. veranderde in zeer agressief gedrag gericht tegen het puppy. Zo was de politie getuige van het feit dat D. het hondje keihard tegen zijn kop stompte waarna hij het dier nog een trap tegen het lijf gaf. Pascal D. zei:
“Maar ik verwaarloosde hem niet. Hij kreeg spaghetti.”
De rechtbank acht niet bewezen dat het hondje ook meerdere keren van de portiektrappen is gegooid zoals de buren verklaarden.
Sinds 1 januari 2013 is de Wet Dieren (WD) in fases in werking getreden. De eerste fase van de inwerkingtreding bevatte onder andere de strafbepalingen. De maximale straf die kan worden opgelegd voor dierenmishandeling (artikel 2.1 lid 1 WD) en dierenverwaarlozing (artikel 2.2 lid 8 WD) is een gevangenisstraf van drie jaar of een geldboete van € 19.500 (artikel 8.12 lid 1 WD). Daarnaast is er ook nog een bepaling in het Wetboek van Strafrecht (artikel 350 lid 2) die het opzettelijk doden, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een dier dat (gedeeltelijk) van een ander is strafbaar stelt. Op overtreding van dit artikel staat dezelfde straf als voor overtreding van de Wet Dieren, te weten: een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een geldboete van maximaal € 19.500,-.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Dit voorbeeld geeft maar weer heel duidelijk aan dat het heel hoog tijd wordt dat er eindelijk eens een serieuze wetgeving met betrekking tot dieren komt.