Puppyhandelaar ‘Puppy Point’ uit Noord-Brabant mag van de rechter geen geïmporteerde honden meer verkopen. Volgens de gemeente is zijn handel in buitenlandse pups in strijd met het bestemmingsplan. De puppyhandelaar stapte naar de rechter om deze beslissing aan te vechten maar verloor de zaak.
Puppy Point is actief in Bladel en Hapert, waar de eigenaar honden houdt en ermee fokt. Maar in de praktijk bleek dat de meeste pups uit Hongarije afkomstig waren en doorgaans binnen enkele dagen of weken weer te koop aangeboden werden.
De handelaar beweerde echter dan dit niet het geval was en hij alleen fokte met de Oost-Europese puppy’s. Omdat er volgens hem sprake was van ‘zelf voortgebrachte producten’ beweerde de puppyhandelaar dat zijn bedrijf niet in strijd was met het bestemmingsplan.
De rechter besliste echter anders en nu moet Puppy Point binnen 2 weken de handel in geïmporteerde pups staken, met als sanctie een boete van 10.000 euro per overtreding. Daarnaast heeft de handelaar door de gemeente dwangsommen opgelegd gekregen voor een aantal andere zaken, ter waarde van 740.000 euro.
Veel mis
Er is veel mis met de handel in puppy’s die afkomstig zijn uit Oost-Europa. PiepVandaag heeft daar meermalen aandacht aan besteed. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) waarschuwt om uit te kijken voor illegaal geïmporteerde pups. De regelgeving voor de Europese handel in pups dekt gezondheidsrisico’s niet goed af, vaccinaties zijn vaak niet in orde, met risico’s op parvo en hondenziekte.
Voor pups uit Oost-Europa geldt dat naast risico’s voor diergezondheid ook het welzijn van de pups vaak in het geding is. De omstandigheden waaronder ze gefokt worden zijn slecht en er wordt te weinig rekening gehouden met erfelijke ziekten. Ook worden de pups meestal onvoldoende gesocialiseerd waardoor gedragsproblemen op latere leeftijd kunnen ontstaan.
Gemeente blij
Ook over Puppy Point waren veel klachten binnengekomen. In april nam de politie nog 89 importpups in beslag, die overigens later weer zijn teruggegeven. De gemeente is blij dat (via een omweg) de handel nu is stilgelegd door de rechter, zo laat men weten aan Omroep Brabant:
“Het is fijn dat de rechter ons ondersteunt in onze standpunten. Dit is een mooie eerste stap in de aanpak van de problemen rond deze puppyhandelaar.”
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Deze zaak houd me al langer bezig; ik ben van mening dat de gemeente Bladel/Hapert mede schuldig is aan dit dierenleed. De puppyhandelaar kon jaren lang zijn gang gaan zonder dat er een ambtenaar of BOA een vergunning of ontheffing kwam controleren. Tientallen klachten van gestorven pups en een ontmaskering door SBS6 Undercover in Nederland werden genegeerd door de gemeente. Ik denk dat er sprake is van belangenverstrengeling en integriteitsschending en dat de gemeente zijn criminele activiteiten gedoogde i.p.v. aanpakte. De familie Castelijns staat bekend als een criminele familie en zijn al jaren in conflict over een bouwkavel met de gemeente. De gemeente is nalatig met het handhaven en controleren van de vergunningen en vooral met opvolgen klachten over dierenleed. Ook zijn zouden moeten worden aangepakt, dat geld overigens ook voor de landelijke overheid die door Schengen de grenzen ongecontroleerd laat en daardoor ruim 50.000 illegale pups door llaat die zowel een gevaar voor de volksgezondheid zijn en voor dieren. Als we deze vorm van dierenleed willen bestrijden moeten we beginnen in Den Haag met verscherpte wetten, meer controle, meer menskracht om te handhaven en een andere mentaliteit van de partijen die nu immoreel is.
Zulke figuren mogen ze van mij in een put flikkeren en dichtmetselen…Geen enkele straf is zwaar genoeg die (vind ik dan) ze aan zulke dierenbeulen mogen geven van me…ik kots echt van deze praktijken…helaas sterven er veel dieren omdat er maar aangekloot word onder inerbarmelijke omstandigheden voor die arme stumperds😡😡😡
Mooi zo. Keihard aanpakken dit soort criminelen die ten koste van talloze lieve dieren en naïeve kopers zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld bij elkaar willen schrapen. Er moet in het algemeen véél strenger en eerder opgetreden worden tegen dergelijke wantoestanden.