Puppyhandelaar De Meiboom in Diessen moet vanaf vandaag stoppen met de verkoop van honden. Als De Meiboom B.V. doorgaat met de hondenhandel, moet hij de door gemeente Hilvarenbeek opgelegde dwangsom van 8800 euro per constatering gaan betalen. De verkoop van honden op de huidige locatie is namelijk niet toegestaan volgens het bestemmingsplan.
Volgens de gemeente Hilvarenbeek handelt De Meiboom B.V. in strijd met het bestemmingsplan. De hondenhandel mag op de huidige locatie, op grond van het geldende bestemmingsplan, geen honden verkopen. Vandaag verloopt de door de gemeente gestelde deadline. Als De Meiboom doorgaat met de verkoop van honden, moet hij de opgelegde dwangsom van 8800 per constatering gaan betalen. In December tekende De Meiboom bezwaar aan. Ook vroeg hij een vergunning aan. De gemeente liet het volgende weten:
“Aan De Meiboom is medegedeeld dat de bereidheid er bij het college van B&W niet is om de situatie te legaliseren.”
NVWA komt in actie
Daarnaast komt de NVWA in actie tegen hondenhandel De Meiboom B.V. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals diende meerdere handhavingsverzoeken in en leverde het bijbehorende bewijs tegen De Meiboom. Daarbij constateerde ze diverse overtredingen na het verrichten van administratief onderzoek op basis van de I&R-registraties van De Meiboom B.V. Ook heeft er een inspectie op locatie plaatsgevonden. Hoewel het onderzoek nog loopt en de NVWA er inhoudelijk nog niets over kan zeggen, blijkt uit de aan House of Animals verstrekte informatie dat strafrechtelijke handhaving zeer waarschijnlijk is. Ook zal er mogelijk bestuursrechtelijk, in de vorm van een last onder dwangsom, opgetreden gaan worden.
Grote handelaar broodfokpuppy’s
De Meiboom is een van de grootste Nederlandse handelaren in Oost-Europese broodfokpuppy’s. De hondenhandel importeerde in 2020 zeker 2.900 pups uit Hongarije, waar de hondjes in ‘puppyfabrieken’ onder erbarmelijke omstandigheden gefokt worden. Uit onderzoek van House of Animals blijkt dat veel puppy’s bij aankomst in Nederland nog te jong zijn, vaak ziek en niet of onvoldoende zijn ingeënt tegen onder meer rabiës (hondsdolheid). Er wordt gefraudeerd met hun paspoorten aangaande leeftijd, afkomst en verplichte inentingen.
Karen Soeters van House of Animals zegt:
“Er staan vandaag nog drie advertenties op Marktplaats. Hoeveel honden er nog zitten is onduidelijk maar wij gaan erop aandringen dat gecontroleerd wordt waar deze honden terecht komen. Alleen de handel sluiten is niet voldoende. We willen dat deze handelaar terecht komt te staan voor het leed dat hij duizenden dieren en ook mensen heeft aangedaan.”
©House of Animals | AnimalsToday.nl