Weinig is afgelopen weken zo besproken geweest als het absurde puppy-yoga, waarbij een yogales wordt gegeven tussen piepjonge hondjes. De moeder van de puppy’s is nergens te bekennen, enkel hordes vreemde mensen die de hele dag aan je zitten en raar ruiken. De hondjes hebben net als mensenbaby’s veel rust en geborgenheid nodig. Maar zelfs met die kennis verstoort men het welzijn van de puppy’s voor het gebruikelijke doel: geld.
In hoofdstad Amsterdam zijn inmiddels twee yogastudio’s met puppy’s. Alleen al het verstoren van de broodnodige rust van deze puppy’s en de doorlopende prikkeling door knuffelen en gezeul, maakt dat deze hondjes een slechte start hebben in het leven. Ze doen hun behoefte op de vloer, geven over, vertonen angstig gedrag en zijn nog niet gesocialiseerd. Toch worden ze keer op keer uit hun slaap gehaald en op schoot gezet voor de volgende verplichte knuffelsessie, met weer andere, enge mensen.
Puppy-yoga
Puppies & Yoga Amsterdam is verantwoordelijk voor dit dierenleed van puppy-yoga. Men geeft in een (uit het Engels vertaalde) reactie aan AVROTROS Radar feitelijk toe dat het hondjes zijn die helemaal niet thuishoren in een yogastudio of sportschool:
“Puppy’s doen hun behoeften op de vloer, ja het zijn nog steeds baby’s (tussen de acht en twaalf + weken, de honden zijn nog niet thuis getraind), daarom zijn er altijd twee mensen aanwezig om ervoor te zorgen dat alles wordt schoongemaakt en dat de ruimte altijd netjes is.”
Dom antwoord, want het gaat pas in tweede aanleg om de hygiëne; het welzijn van de hondjes is wat hier voorop moet staan. Hondjes tussen de 8 en 12 weken horen bij de moeder te zijn. Deze puppy’s dienen in een rustige omgeving getraind te worden op het contact met mensen.
Onderstaande video toont een Waalse yogastudio in Luik. Het lijkt allemaal heel leuk, maar bij elkaar opgeteld is dit een onwenselijke situatie voor de zeer jonge hondjes:
.
Fokkers medeplichtig
Dat er fokker bij puppy-yoga betrokken zijn maakt het nog kwalijker. Zij werken over de rug van deze hondjes mee aan een verdienmodel, waarvan ieder weldenkend mens een beetje misselijk wordt. Ze schaden in dat proces het welzijn van de hondjes en dat mag niet van de wet. Puppies & Yoga Amsterdam doet echter heel luchtig over de rol van de fokkers. Want waar haal je anders je pups vandaan?
“De fokkers zijn uiteraard altijd aanwezig tijdens de lessen, ze zijn er de hele dag. Het kan gebeuren dat ze even weg zijn om een kop koffie te pakken, te lunchen of om te pauzeren. Hoewel ze altijd dichtbij de studio zijn of in de omgeving.”
Mensen willen de hele dag foto’s en selfies maken met de puppy’s, die hierdoor verzadigd raken met prikkelingen. Ze krijgen echter geen tijd om al die indrukken te verwerken. Dat leidt onder meer tot overgeven door stress. Puppies & Yoga Amsterdam geeft hierop weer een ontwijkend antwoord:
“Het is inderdaad mogelijk dat de puppy overgeeft op een dag. Maar dat is absoluut niet omdat ze ziek zijn of een slechte gezondheid hebben. In feite, geen van de puppy’s zijn welkom bij ziekte of wanneer zij signalen afgeven in slechte gezondheid te verkeren. Dat is waarom wij altijd moeten wachten met het aankondigen van het ras. We moeten er eerst zeker van zijn dat alle puppy’s die aanwezig gaan zijn in goede gezondheid verkeren en de mogelijkheid hebben de puppy yoga bij te wonen.”
Om de hete brij heendraaien is een kunst en sommige mensen zullen daarom niet verder nadenken over bovenstaand antwoord. Dit is echter een rookgordijn van woorden, om af te leiden van de kern: de puppy’s komen misschien gezond binnen, maar ze verlaten de yogales vol stress en onverwerkte prikkels. Dat levert op latere leeftijd niet-gesocialiseerde, onaangepaste honden op. Een yoga-lerares vertelt:
“Zodra ik binnenkwam vertelde mijn hele lichaam mij dat ik daar weg moest. De managers van de ruimte waren duidelijk niet bevoegd om puppy’s te trainen of wat dan ook. Iedereen zat bovenop de hondjes. Er werden foto’s en filmpjes gemaakt en het was gewoon erg druk. De puppy’s kropen bij elkaar in hun bench. Ik kan me niet voorstellen hoe zij zich hebben gevoeld.”
Een yoga-docente heeft aangifte gedaan, zo meldt Radar.
NVWA ziet geen kwaad in puppy-yoga
De NVWA laat weten dat er bij een inspectie geen overtredingen zijn waargenomen. Een gebruikelijke reactie van de toezichthouder. De NVWA (b)lijkt niet bereid te zijn om de wet uit te leggen zoals bedoeld in het Besluit houders van dieren, punten 1.6 en 1.7. De toezichthouder zegt wel te kijken naar een mogelijkheid om puppy-yoga aan te pakken, maar de vraag is waarop ze nog wachten. De feiten zijn glashelder. Ook de gemeente Amsterdam wil van puppy-yoga af omwille van het dierenwelzijn.
.
‘Dierenleed door decadentie’
Sinds de uitzending van Radar, diverse artikelen in de landelijke media en de bovenstaande uitzending van Arjen Lubach, heeft House of Animals veel vragen binnengekregen over puppy-yoga. Karen Soeters:
“Lieve mensen stop met die onzin! Je denkt er niet bij na wat puppy-yoga doet met deze hondjes. Stel je voor dat je de hele dag een mensenbaby doorgeeft aan de volgende om ermee te knuffelen. Dan heb je in no time een oververmoeide huilbaby. Deze hondjes worden willens en wetens ernstig geschaad in hun opvoeding en ontwikkeling, wat direct reden zou moeten zijn om in te grijpen. Dit is decadent dierenleed, je kunt prima zonder. Ik hoop echt dat het toezicht op dierenwelzijn in de nabije toekomst wordt ondergebracht bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De NVWA maakt er wéér een potje van.”
Om de handhaving van dierenwelzijnswetgeving weg te halen bij het ministerie van LNV en onder te brengen bij Justitie en Veiligheid is House of Animals een burgerinitiatief gestart.
Bronnen:
- De Avondshow met Arjen Lubach/YouTube
- Het Parool
- Radar – AVROTROS [1, 2, 3]
- RTL Nieuws
- Yogi Power Studio/YouTube
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Burgerinitiatief: Dierenwelzijn is een zaak voor Justitie en Veiligheid
©AnimalsToday.nl BVR