De Universiteit van Barcelona heeft het controversiële proefdiercentrum Vivotecnia ingehuurd voor experimenten met 38 puppy’s. De jonge beagles worden mogelijk op 24 januari afgemaakt.
Vivotecnia was vorige jaar vele malen in het nieuws vanwege beelden van extreem dierenleed die verspreid waren door Cruelty Free International naar aanleiding van een onderzoek door de Spaanse dierenactiviste Carlota Saorsa. Er bleek sprake van fysieke en verbale wreedheid te zijn bij de werkwijze van het dierproefcentrum dat in Madrid is gevestigd. Experimenten die regelmatig met de dood eindigden, werden onverdoofd en in het bijzijn van hun lotgenoten uitgevoerd. De angstige dieren werden hardhandig aangepakt, geslagen en in het rond geslingerd. Ter verergering vond het personeel het acceptabel de proefdieren ook nog eens uit te schelden. Tijdens de procedures grapten de werknemers onderling met de meest verschrikkelijke en zeer ongepaste uitspraken.
.
Vergunning Spaans proefdiercentrum opgeschort vanwege ernstig dierenleed
.
Nadat de gruwelijke beelden in april 2021 openbaar waren gemaakt, schortte Madrid tijdelijk de vergunning van Vivotecnia op. Ondanks de momenteel nog lopende gerechtelijke procedure, mocht het proefdiercentrum enkele maanden later de experimenten hervatten.
Puppy’s Universitat de Barcelona
De Universiteit van Barcelona experimenteert met medicatie op de Beagles. De puppy´s van 8 maanden oud zijn gedwongen een bepaalde dosis in te nemen van een nieuw medicijn. Ze zitten opgesloten in veel te kleine kooien en krijgen geen pijnverlichting. De pups worden dagelijks zieker.
De universiteit geeft twee argumenten waarom het voor de samenwerking met Vivotecnia heeft gekozen. De eerste is vanwege het certificaat van Good Laboratory Practices. Het certificaat garandeert echter niet het dierenwelzijn, zoals de naam doet denken. Het garandeert de kwaliteit van de faciliteiten, het onderzoeksapparatuur en de gegevens die tijdens de experimenten worden verkregen. Uit het onderzoek van Carlota Saorsa bleek overigens dat Vivotecnia gegevens vervalst om toestemming te krijgen voor de volgende proeffase, de fase waarin geëxperimenteerd wordt op mensen.
Het tweede argument om de samenwerking met dit controversiële centrum aan te gaan, is dat het centrum obducties kan uitvoeren. Saorsa betuigde tijdens een van de zittingen van de rechtszaak tegen het proefdiercentrum dat deze autopsies soms op levende Beagles werden uitgevoerd.
Voorkom executie 38 puppy’s
De datum voor de doodstraf voor de onschuldige Beagle pups is gezet op 24 januari. Volgens lokale en Europese richtlijnen moeten proefhonden en -katten na de experimenten worden opgevangen en indien mogelijk, geadopteerd. Het doden van deze proefdieren zou het allerlaatste middel moeten zijn. Het is onduidelijk waarom de Universiteit van Barcelona voor deze laatste optie kiest. Er lijken geen ethische of wetenschappelijke redenen te zijn om hun vrijheid te beletten.
.
.
Dierenvrienden vragen iedereen een email te sturen aan de universiteit om de executie van de pups te voorkomen. Email onderstaande tekst naar: fbg@fbg.ub.edu en rectorat@ub.edu.
“We ask you to release the Beagles as stated in Article 30 of RD 53/2013, of February 1, 2010/63/EU, which establishes that at the end of the experimentation the dogs are rehomed and given up for adoption.”
Vertaald:
“We vragen u om de Beagles vrij te laten zoals vermeld in artikel 30 van KB 53/2013, van 1 februari 2010/63/EU, waarin wordt bepaald dat aan het einde van het experiment de honden worden herplaatst en worden afgestaan voor adoptie.”
Er is ook een petitie op Change.org om het doden van de beagles tegen te houden. De petitie is hier te tekenen.
Bronnen
- Change.org (petitie)
- elDiaro
- R114 Animalistas/Facebook
- Lees ook:
.
Controversieel proefdiercentrum in Spanje mag weer dierproeven uitvoeren
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?