De laatste twee proefapen van de Radboud Universiteit gaan bij Stichting AAP met pensioen. De mannelijke rhesusapen Tyr (11) en Kaman (7) zijn woensdagmiddag gearriveerd bij de opvang in Almere. De dieren komen naar de stichting omdat de Nijmeegse universiteit vanaf januari stopt met dierproeven op primaten. Bij Stichting AAP krijgen de dieren weer een aapwaardig bestaan.

proefapen
De voormalige proefapen Tyr en Kaman | Foto: Stichting AAP

Onderzoek op de apen was eerder dit jaar al afgerond. Dat de pensionering van Tyr en Kaman breed maatschappelijk draagvlak heeft, bleek ook uit een petitie met 27.000 handtekeningen die Animal Rights aan de Radboud Universiteit overhandigde. Daarin riep de dierenrechtenorganisatie op om Tyr en Kaman een dierwaardig pensioen te geven.

Voorwaarden voor opvang
Voor de opvang van proefdieren stelt Stichting AAP als voorwaarde dat het betreffende onderzoekscentrum de dieren niet vervangt voor nieuwe dieren. Met de stop op dierproeven op primaten voldoet de Radboud Universiteit daar aan. Daarnaast vindt AAP het belangrijk dat het onderzoekscentrum bijdraagt aan de verzorgingskosten van de voormalige proefdieren. Dat doet de universiteit. David van Gennep, directeur van Stichting AAP:

“De Radboud Universiteit neemt hiermee niet alleen zijn verantwoordelijkheid, maar zet met deze overdracht ook een belangrijke stap voorwaarts in de discussie over het inzetten van primaten in het biomedisch onderzoek. We hopen dat andere onderzoeksinstellingen in Nederland en daarbuiten dit dappere voorbeeld zullen volgen.”

proefapen
Tyr en Kaman op weg naar de quarantaine| Foto: Stichting AAP

Gedragsproblemen
Tyr en Kaman zijn jarenlang gebruikt voor gedragsonderzoek en hebben in die tijd slechts beperkt toegang tot drinkwater gehad. Ook heeft één van de apen het maximale niveau van ongerief bereikt, wat betekent dat het geen proeven meer mag ondergaan. Van Gennep:

“Bij ex-proefdieren zien we vaak gedragsproblemen. Dit geldt met name voor dieren die lange tijd zijn blootgesteld aan een waterrantsoen, veelal laat dit diepe sporen na. Als mens kunnen we ons slecht voorstellen hoe het is om nooit voluit te kunnen drinken!”

Zorg en aandacht 
Bij AAP staat een team van verzorgers, dierenartsen en gedragsdeskundigen klaar om te kijken hoe het met de dieren gaat en wat ze, zowel fysiek als mentaal, nodig hebben. Voor deze grondige medische en gedragskundige check verblijven Tyr en Kaman eerst op de quarantaineafdeling. Voor elk dier wordt een individueel behandelplan opgesteld. Later worden ze geïntroduceerd aan andere rhesusapen, want apen zijn groepsdieren. Door de juiste zorg en aandacht bij AAP kunnen Tyr en Kaman genieten van hun apenpensioen en binnenkort weer echte apenstreken uithalen.

Bekijk hieronder hoe Tyr en Kaman naar Stichting AAP werden gebracht:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Ervaring
Stichting AAP heeft ervaring in het opvangen van proefdieren. De afgelopen tien jaar heeft de stichting zo’n 180 proefapen opgevangen, waaronder 28 chimpansees van het onderzoekscentrum BPRC in Rijswijk. Deze chimpansees blijven voor altijd bij AAP omdat ze geïnfecteerd zijn met onder meer het HIV-virus, maar de stichting probeert voor zoveel mogelijk dieren een geschikt nieuw onderkomen te vinden. Op die manier blijft er ook ruimte voor andere dieren die opvang nodig hebben.

Persbericht Stichting AAP