Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit start binnenkort een proef met het verplicht chippen en registreren van katten. De proef wordt in twee gemeenten uitgevoerd; Amsterdam en Alphen aan de Rijn.
Jaarlijks zijn er ruim 38.000 katten die de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Van die 38.000 katten worden er meer dan 10.000 opgevangen bij de dierenasielen van de Dierenbescherming. 83 procent van die dieren heeft geen chip of de gegevens zijn niet aanwezig of goed geregistreerd. Daarom kan slechts een klein deel van de verdwaalde katten worden herenigd met zijn of haar eigenaar. De katten die niet terug kunnen naar hun eigenaar hebben in bijna alle gevallen medische zorg nodig, omdat het vaak gaat om huiskatten die het niet altijd lukt om zelfstandig op straat te overleven.
Voor honden geldt in Nederland al een chip- en registratieplicht. Omdat het zoveel katten niet lukt om hun huis terug te vinden pleit de Dierenbescherming er al langer voor dat er ook een chip- en registratieplicht voor katten komt. De lokale proef vindt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, “op zich prima”, maar zet volgens hem weinig zoden aan de dijk. Nagtegaal:
“Wat ons betreft is het nog te vrijblijvend. Het is mooi om ervaring op te doen, maar wij vinden niet dat je dat per stad moet regelen. Want daar wel, daar niet, dan heb je de boel evengoed niet onder controle.”
Het is nog niet duidelijk wanneer de proef precies van start gaat, maar indien het een succes is in Amsterdam en Alphen aan den Rijn mogen ook andere gemeenten een chip- en registratieplicht invoeren. Zo’n plicht wordt bij een geslaagde pilot echter niet landelijk ingevoerd. Het is aan de gemeenten zelf of zij een chip- en registratieplicht willen opnemen in hun APV. Uit onderzoek dat minister Schouten heeft laten uitvoeren blijkt namelijk dat er geen overwegende argumenten zijn voor het invoeren van een landelijke chipplicht voor katten. De baten zijn vooral lokaal en liggen bij de eigenaren. Die laatste kunnen zelf beslissen of zij hun kat laten chippen.
YES! Eindelijk #gratis gechipt én geregistreerd. Maak online een afspraak https://t.co/5yswpB4QYu Eerste gemeenten beginnen met verplicht chippen van alle katten https://t.co/pLCau7szJZ
— Dierenambulance 020 (@DierenAmsterdam) February 2, 2021
Volgens Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming is “de maatschappelijke winst het grootst bij een landelijke invoering van de chipplicht”. Dat chippen werkt blijkt wel uit de cijfers. 93 procent van de zoekgeraakte honden kan met hun eigenaar worden herenigd ten opzichte van nu nog 17 procent van de katten.
Richard Buitendijk van het Dierenasiel Alphen aan den Rijn vindt het gek dat katten nog niet verplicht moeten worden gechipt:
“Varkens, paarden, honden, alles is gechipt. Koeien hebben zo’n oormerk. Alleen katten hebben nog geen chip. Waarom eigenlijk niet?”
Niet alleen kunnen veel meer katten door een verplichte chip- en registratieplicht met hun eigenaar worden herenigd, ook zorgt zo’n plicht voor bewustwording onder (potentiële) katteneigenaren. Ook het dumpen van katten zal afnemen omdat de eigenaren geregistreerd staan en dus makkelijker kunnen worden opgespoord. Daarnaast zorgt een chipplicht voor een afname van de kosten voor het vervoer van katten door de dierenambulance en het opvangen van katten in het dierenasiel. De gemeente draagt op grond van de wet de kosten voor de eerste twee weken van opvang voor dieren in het asiel, na die periode komen de kosten voor rekening van het dierenasiel zelf.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?