Helaas kent bijna iedereen wel een horrorverhaal over de illegale broodfokkerij van honden en katten. De Europese Commissie had daarom deze maand een hoopvolle primeur, met een wetsvoorstel over huisdierenwelzijn voor honden en katten wat veel misstanden kan tegengaan.
Het voorstel beoogt uniforme EU-regels voor het welzijn van honden en katten die worden gefokt, gehouden in fokkerijen, in dierenwinkels en in opvangcentra. Het voorstel beantwoordt de wens van de EU-burger, want 74 procent van de EU-burgers wil dat er strengere standaarden komen voor het welzijn van honden en katten.
Huisdieren steeds gewilder
Het houden van een hond of kat als huisdier wordt onder Europeanen steeds populairder. Maar liefst 44 procent van de EU-burgers heeft een huisdier, in 90 procent van de gevallen een hond of een kat. Dat zijn bij elkaar ruim 72.7 miljoen honden en 83.6 miljoen katten. De groeiende vraag naar huisdieren leidt er ook toe dat de verkoop van honden en katten via online platforms als Marktplaats en sociale media toeneemt: maar liefst 60 procent van de honden en katten in de EU worden online gekocht! Door gebrek aan controle vormt deze handel een ernstige bedreiging voor het huisdierenwelzijn.
Er zijn veel malafide fokkers die via internet hun dieren verkopen. Puppy’s en kittens die ziek zijn en gedragsproblemen vertonen, teefjes en poezen die in erbarmelijke omstandigheden nestje na nestje krijgen en dieren die in veel te kleine kooien hun leven moeten doorbrengen; bij de illegale broodfok komt het allemaal voorbij. Het is voor hen dan ook zeer lucratief om te handelen in dieren: schattingen ramen de jaarlijkse opbrengst van honden- en kattenverkoop in de EU op 1,3 miljard euro.
.
Illegale hondenfokker op verlaten terrein De Meiboom Diessen (video)
Behoefte aan harmonisatie
De lidstaten in de EU kennen verschillende regels als het gaat om dierenwelzijn. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de registratie van fokinrichtingen. In de lidstaten geldt dat fokinrichtingen moeten worden goedgekeurd en geregistreerd. Het probleem is echter dat de ene lidstaat een inrichting goedkeurt op grond van dierenwelzijnscriteria, terwijl de andere lidstaat niet eens kijkt naar het dierenwelzijn. Dit zorgt niet alleen voor risico’s voor de dieren zelf, maar versterkt ook een ongelijk speelveld in deze sector, waarbij de fokkers die weinig belang hechten aan dierenwelzijn voordeel hebben ten opzichte van de fokkers die aan strengere eisen moeten voldoen. Het voorstel maakt een einde aan de versnippering onder de lidstaten en zal er één lijn worden getrokken als het gaat om dieren gehouden in fokkerijen, winkels en opvangcentra*.
.
Speerpunten voorstel huisdierenwelzijn
Op verzoek van de Europese Raad heeft de Commissie een voorstel geschreven om harmonisatie in de EU over huisdierenwelzijn te realiseren. Het voorstel heeft onder meer tot doel om de illegale fokkerij door middel van vergunningen aan banden te leggen, de online verkoop van huisdieren beter te reguleren en in elke lidstaat een nationale database aan te maken waar (de geschiedenis van) elke hond en kat terug te vinden is.
De regels gelden ook wanneer huisdieren niet uit de EU afkomstig zijn. Veel (zieke) dieren komen uit Rusland, Wit-Rusland, Servië en Turkije. Wil iemand een huisdier buiten de EU kopen, dan moet worden voldaan aan de voorwaarden voor het dierenwelzijn die door de EU zijn opgelegd. Het voorstel is gericht op fokkers, asielen en winkels; niet op de eigenaar van het huisdier. De huisdiereigenaar zal dus niet veel merken van de nieuwe wet.
.
Kritische noot
Dierenorganisaties juichen het voorstel toe, maar er zijn ook genoeg kanttekeningen te plaatsen. Allereerst laat dit voorstel zien hoe dubbel men naar het soort dier kijkt. Aan huisdieren komt steeds meer bescherming toe en ze nemen een centrale plaats in ons leven in. Alle andere dieren vallen echter buiten de boot. Dit wetsvoorstel is echt een mooie stap in de juiste richting, maar waar is de bescherming voor andere dieren?
Bovendien, zoals ook de Eurogroup for Animals bepleit, is het jammer dat het voorstel geen verbod oplegt op de verkoop van katten en honden in dierenwinkels. Ook rept het voorstel met geen woord over extreme breeding, wat inhoudt dat fokkers dieren zo ‘zuiver’ mogelijk willen fokken, of op uiterlijke kenmerken als een platte neus, een ronde kop of grote ogen. Deze vorm van fokken kan veel ernstige welzijns- en gezondheidsproblemen opleveren bij huisdieren. Er is op EU-niveau dus nog veel werk aan de winkel.
* Waarom staan opvangcentra ook in dit rijtje? Hoewel er veel dierenasielen nobel en integer werk leveren, zijn er helaas ook opvangen die worden ingezet om de strengere regels voor fokkers te omzeilen. Dieren worden dan via een ‘opvang’ verkocht, maar achter de schermen worden de illegale praktijken voortgezet.
Bronnen:
- Eurogroup for Animals
- Europa.eu [1, 2]
- Lees ook op AnimalsToday:
.
#GNvdD: Oregon verbiedt verkoop puppy’s en kittens in dierenwinkels
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius