De prijzen van mais, tarwe en soja is in enkele weken tijd geëxplodeerd. Mais werd 50% duurder, de prijs van tarwe steeg 30% en soja steeg met ongeveer 20%. De prijsstijgingen zijn te wijten aan de extreme droogte in het midden van de VS.
De VS zijn verantwoordelijk voor 40% van de wereld-maisproductie. Volgens meteorologen heeft de ‘corn belt’ het het zwaarst sinds 1988, toen mislukte 30% van de oogst. De heersende temperatuur (40 graden) daalt gelukkig, al wordt er voorlopig nog geen regen verwacht. Begin juni werd al duidelijk dat de droogte van invloed zou zijn op de maisoogst. Mais is nu duurder dan ooit. Tarwe en soja waren ook in 2008 prijzig en stegen nu mee. Een prijsstijging die in juni/juli begint, houdt vaak een half jaar aan.
Deze prijsstijgingen doen denken aan de jaren 2008 en 2010 toen er ook dergelijke prijsgolven waarneembaar waren. Een scenario als in 2008, toen de Wereldvoedselorganisatie FAO taxeerde dat 75 miljoen mensen honger zouden lijden door de prijsstijgingen, zou nu weer denkbaar kunnen zijn. De prijsindex van de Wereld Graan Raad staat nu al hoger dan in juli 2008. De prijsstijgingen in 2010 werden veroorzaakt door droogte in de Oekraïne en Rusland.
De prijzen van granen zijn 40 jaar lang vrijwel niet veranderd. Volgens Vito Martielli, analist van de Rabobank, zijn er de laatste jaren echter twee veranderingen gaande. Er wordt door China en India meer mais en soja geïmporteerd. China, verantwoordelijk voor 55% van de totale productie aan varkensvlees, voert haar varkens geïmporteerde soja en sindskort ook mais. Ook India importeert veel voor veevoer, hier eten 800 miljoen hindoes geen rund en 400 miljoen moslims geen varken, beide groepen eten echter wel kip.
Brandstof is ook een belangrijke factor. Sinds enkele jaren produceert de VS bio-ethanol en verdwijnt een deel van de maisoogst de tank in. Tot 5 jaar geleden waren de VS verantwoordelijk voor 60% van de wereldexport, nu is dat nog maar 40%.
Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?