President Mokgweetsi Masisi van Botswana dreigt 20.000 olifanten naar Duitsland te sturen. Onze oosterburen hebben maatregelen genomen om de import van jachttrofeeën aan banden te leggen. Dit is een belangrijk middel in het tegengaan van stroperij en helpt de bescherming van bedreigde diersoorten. Mokgweetsi Masisi is echter boos, omdat lokale gemeenschappen in Botswana geld verdienen aan trofeejacht door buitenlanders. Maar in plaats van zoeken naar gemeenschappelijke oplossingen, kiest de persident voor zandbakpolitiek.
President Mokgweetsi Masisi van Botswana mag zich in zijn handen knijpen. Naar schatting leven er 130.000 olifanten in zijn land, terwijl er wereldwijd hooguit nog 500.000 over zijn. Olifanten worden van oudsher afgemaakt door stropers, omdat hun slagtanden uiterst gewild zijn. Ivoor is in bepaalde Aziatische landen de grondstof voor allerhande snuisterijen en statusverhogende cadeaus. De internationale ivoorhandel is streng gereguleerd, maar er is een wijdverspreide zwarte markt. Dit is illegale handel waarin veel geld omgaat en dus zijn de belangen groot.
Zandbakpolitiek
Volgens Mokgweetsi Masisi weten buitenstaanders niets over het leven met olifanten, die onherroepelijk te maken krijgen met mensen. Ze zouden oogsten opeten en mensen vertrappen en daarom moet er ‘beheer’ plaatsvinden. Eerder dreigde Masisi hetzelfde doen jegens het VK, door 10.000 olifanten naar Londen te willen sturen na de verwachte invoering van importbeperkende maatregelen.
.
.
In 2014 verbood Botswana de handel in jachttrofeeën, maar onder dwang van de lokale bevolking verdient men sinds 2019 weer geld aan gereguleerde trofeejacht . Er is een jachtquotum ingesteld. Dit verdienmodel is echter gebaseerd op het ontbreken van importbeperkingen elders in de wereld. Neemt die vraag af omdat bedreigde diersoorten langzaamaan betere bescherming genieten, dan ontstaat er in Botswana een probleem voor de werkgelegenheid. En dus voor de populariteit van de president.
.
President laat kans liggen
Het Duitse ministerie van Milieu zegt in overleg te zijn met Afrikaanse landen die getroffen worden door de importbeperking. De Duitsers zeggen ook te praten met Botswana, waarmee president Mokgweetsi Masisi een enorme kans laat liggen, in ieder geval richting de buitenwereld. De president gaat dreigen wanneer hij z’n zin niet krijgt, maar vergeet daarmee alternatieve oplossingen.
Er zijn reisbureaus die specifiek de ‘Big Five’ aanbieden, omdat het nu nog mogelijk is olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels in het echt te zien. Ook dat toerisme staat onder druk vanwege het terugdringen van vliegreizen, maar volgende generaties hebben de kans wellicht niet meer op de grote vijf te aanschouwen. Het levert langer geld op om ze levend te bewonderen dan het bloedtoerisme van de trofeejacht aan welvaart brengt. Duitsland was in Europa de grootste importeur van jachttrofeeën, daar is vast een markt aan te boren om de grote vijf in het wild te zien, niet als jachttrofee aan de muur.
Bron:
- Nu.nl
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur