Een groep potvissen voor de kust van West-Australië heeft een ongewone verdediging gevonden tegen de aanvallen van hongerige orka’s. De walvissen lieten de orka’s een poepie ruiken en gebruikten een gigantische wolk aan diarree om de orka’s weg te jagen.
Het incident vond plaats in de buurt van Bremer Canyon, ongeveer 48 kilometer van de kust. Dit is een bekende hotspot voor zeedieren. De potvissen, die op dat moment opgejaagd werden door een groep orka’s, ontsnapten de aanval mede dankzij de stinkende manoeuvre. De walvissen lieten hun ontlasting vrij in het water en gebruikten hun staart om een poepwolk te creëren. De orka’s besloten mede hierdoor de aanval af te blazen.
Een poepie laten ruiken
‘Defensieve defecatie’, zoals het door marinebioloog Jennah Tucker genoemd wordt, is een zeldzaam verdedigingsmechanisme bij potvissen. Tucker is werkzaam is aan boord van een toerboot van Naturaliste Charters en nam het tafereel waar. Ze dacht aanvankelijk dat het om een wolk bloed ging. Die fout is makkelijk gemaakt legt ze uit, omdat het dieet van potvissen voornamelijk uit inktvis bestaat. Hierdoor heeft hun ontlasting een opvallende rode kleur.
De walvissen vormden ook een zogenaamde ‘rosette’. Dit is een defensieve formatie waarbij de dieren dicht bij elkaar komen, met hun hoofden naar het centrum gericht en hun staarten uitgespreid. Dit is een veelvoorkomende strategie om roofdieren op afstand te houden.
Dat de orka’s het op de groep potvissen gemunt hadden, is ook op zichzelf ongewoon. Potvissen bevinden zich namelijk bovenaan de voedselketen en worden zelden zelf aangevallen. Maar volgens Jennah Tucker zijn de orka’s in Bremer Canyon een stuk brutaler dan andere orka’s. Ze hebben in het verleden zelfs de grotere blauwe vinvissen aangevallen.
Chocolademelk
Het is overigens niet de eerste keer dat dit fenomeen is waargenomen. In 2015 sprong een fotograaf het water in, in de Dominicaanse republiek, en kreeg stank voor dank. De fotograaf, Keri Wilk, beschreef de ervaring als het:
“…belanden in een blender vol uitwerpselen.”
In onderstaande video wordt het ‘poepie’ iets smakelijker omschreven:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sanjay Ghosh