Eerder schreef Eva Meijer voor PiepVandaag.nl een columnreeks over dierentalen en is er onderzoek naar taal van potvissen gebeurd. Een nieuw onderzoek, door gedragsecoloog Shane Gero van het Dominica Sperm Whale Project, heeft uitgewezen dat potvissen onderling groepen vormen met potvissen die hetzelfde unieke dialect spreken.
Gero analyseerde elf potvisgroepen door het opnemen van hun stemmen en het observeren van hun bewegingen. Elke potvisgroep socialiseert alleen met potvissen die datzelfde dialect hebben. Het ontdekken hiervan versterkt het idee dat potvissen in de hele wereld verschillende culturen hebben, net zoals mensen. Gero:
“Je kunt het vergelijken met mijn Canadese paspoort, het vertelt je een beetje over wie ik ben. De belangrijkste manier voor hen om zich te identificeren is hun dialect.”
Potvissen voelen zich dus, net als wij mensen, meer op hun gemak bij groepsgenoten die dezelfde taal spreken.
Klik… Klik… Klik-klik-klik. Dat is het geluid van een potvis uit de oostelijke Caraïben. Klik-klik-klik-klik-klik, dat is het geluid van een potvis die in dezelfde gebied leeft maar in een andere sociale groep.
Luister hier naar het klikpatroon van een Caribische potvis:
Groepskracht
Communiceren als een groep helpt de potvissen om efficiënter te jagen. Sarah Mesnick uit, expert op het gebied van sociale structuur van potvissen:
“Waarschijnlijk reizen deze groepen door verschillende gebieden en komen ze in leefgebieden van andere dieren, en daar zit dan ook weleens een prooi tussen. Ze weten dan wat er leeft en brengen de rest van de groep op de hoogte.”
Een potvis jaagt tussen de 400 en 1200 meter diep. Zijn klik galmt door het water en hij luistert dan naar de echo’s van zijn eigen kliks. Zo weet hij precies waar de scholen inktvis zich bevinden. Zo’n klik is een heel hard geluid: het luidste dierengeluid dat ooit gemeten is, is de klik van een potvis, 236 decibel. Om duidelijk te maken hoe hard dat wel niet is: een containerschip dat voorbij vaart maakt een geluid van 180 decibel. Hoe een klik werkt? De potvis maakt klik met de luchtkleppen voorin zijn kop. Hij perst lucht door de lippen, waardoor die opengaan en dichtklappen. Het geluid wat daaruit voorkomt is de klik.
De potvis wordt nog steeds bedreigd door gevolgen van klimaatverandering en de ophoping van giftige metalen in de zee. “Als er een groep potvissen uitsterft, dan gaan ook de tradities en dialecten, die de groep kenmerken, verloren”, voegt Gero toe.
Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?