Canadese wetenschappers hebben ontdekt dat groepen potvissen onderling met verschillende dialecten communiceren in vergelijking met soortgenoten elders. Na een 18 jaar durend onderzoek bij potvissen die rond de Galapagoseilanden leven komen de onderzoekers tot de conclusie dat net als mensen en sommige andere diersoorten potvissen een eigen ‘cultuur’ kennen.
Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de klikgeluiden die de potvissen gebruiken om met elkaar te communiceren. Het bleek dat verschillende groepen onderling afwijkingen vertoonden in de opbouw van deze communicatie. Volgens onderzoeker Mauricio Cantor van de Dalhousie Universiteit zijn de geluiden te vergelijken met morse:
“Het gaat om series van 10 tot 15 klikjes, waarbij het ritme en tempo variëren. Bij een van de groepen hoorden we deze klikgeluiden met een stilte ertussen, terwijl bij de andere groep de klikjes een aaneengesloten serie vormden waarbij er alleen voor het laatste klikje een pauze te horen was.”
Gedrag
Volgens de onderzoekers zijn deze verschillen op dezelfde manier verklaarbaar als het ontstaan dialecten bij mensen. Ze zouden overgebracht worden van moeder op kind, en dat geld ook voor een aantal verschillen in het onderlinge gedrag binnen de groepen potvissen. Zo blijken ze zich op een andere manier door het water te verplaatsen en begeleiden en beschermen ze hun baby’s anders dan groepen potvissen die verderop leven.
Cultuur
Het fenomeen cultuur wordt doorgaans alleen aan mensen toegeschreven, maar ook het gebruik van werktuigen bij bepaalde apensoorten valt onder deze categorie. Verschillende dialecten worden ook aangetroffen bij vogels, waarbij Scandinavische vogels andere patroontjes in hun zang hebben dan hun soortgenoten in het Mediterrane gebied. Bij het onderzoek naar de communicatie bij potvissen spreken de wetenschappers overigens over dialecten en niet over talen. Het is dus de vraag of de potvissen uit de verschillende groepen elkaar wel kunnen verstaan, of dat ze daadwerkelijk een andere taal spreken en elkaar daarom niet begrijpen. Hoe dan ook kunnen we stellen dat opnieuw blijkt dat bepaalde diersoorten en mensen niet zoveel van elkaar verschillen als door velen wordt gedacht.
Bronnen: Nature Communications, NG News, BBC, Nu.nl ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Zo zo die wetenschap toch, dieren kunnen communiceren, baanbrekend en een dialect nog wel.
Straks beweren ze nog dat dieren niet alleen instinctief reageren, maar dat ze gevoel hebben en zelf keuzes kunnen maken.