Een potvis die in ondiep water voor de Engelse kust is gezwommen, is gestrand en overleden. Donderdagmiddag werd het dier gesignaleerd voor de kust van Whitstable, Engeland. Iets later zag men hem bij vloed The Swale in zwemmen, een getijdegeul tussen het Isle of Sheppey en het vasteland. Bij eb is het waterpeil te laag voor de grote walvis en daardoor raakte het dier ingesloten bij het wad. De kans op overleven was hierdoor nihil: helaas is de potvis na twee dagen inderdaad overleden.

potvis
De potvis die een getijdegeul voor de kust van Engeland in zwom, is gestrand en overleden |stewartbaird Flickr via Compfight cc

Whitstable ligt aan de bovenkant van het graafschap Kent, aan de Noordzee. Precies aan de overkant van de Westerschelde. Donderdag bleek een potvis, waarschijnlijk een mannetje, langs de haven van Whitstable te zwemmen, richting het westen. Men zag het dier water spuiten. De getijdegeul waar hij heen zwom is niet geschikt voor zeezoogdieren van een dergelijk formaat, daardoor is de ruim 15 meter lange walvis ingesloten tussen zandplaten. De kustwacht en reddingsgroep voor zee(zoog)dieren British Diverse Marine Life Rescue (BDMLR) hielden de walvis nauwlettend in de gaten, maar konden helaas weinig doen om te helpen. Julia Cable, coördinator van BDMLR, gaf donderdag al aan dat de kans op overleven nihil was. Ze vertelde aan nieuwssite MirrorOnline:

“Hij is gestrand op het wad. De natuur zal zijn beloop hebben. Potvissen kunnen we niet redden, we kunnen ze niet verplaatsen naar dieper water. Het dier zal sterven, daar ben ik 99% zeker van. Omdat het zulke enorme dieren zijn, kan hun totale lichaamsgewicht zonder water niet ondersteund worden. Gifstoffen lekken dan in het lichaam, en hij zal sterven.”

Zaterdag gaf Julia een update over de walvis:

“Hij is er nog, hij leeft nog steeds. Hij is precies waar hij zich gisteren bevond. Er zijn daar zandbanken, dus hij kan ingesloten zijn. Maar ik denk dat hij niet de kracht heeft om er voorbij te gaan.”

Hoewel het dier twee dagen hoogstwaarschijnlijk bij eb wel vast heeft gezeten, werd zijn lichaam nog door het ondiepe water ondersteund. Leden van het BDMRL hebben samen met de politie het dier van dichtbij bekeken en constateerden vrijdag dat de walvis weliswaar nog zwom, maar niet met vloeiende bewegingen. Hij oogde van streek en verward. De walvis veranderde regelmatig van richting, maar zwom niet ver. Ook had het dier een verwonding aan het hoofd, die niet ernstig was. Zaterdag kwam helaas het bericht dat de potvis daadwerkelijk was gestrand en overleden.

Potvissen in de Noordzee zijn een zeldzaamheid, want hun favoriete voedsel, pijlinktvis, komt er niet voor. Toch begaan de grote walvissen soms een vergissing. In oktober strandde een potvis voor de kust van het graafschap Northumberland, in het noorden van Engeland. Nog noordelijker overleed eerder deze maand een potvismannetje in de buurt van Inverness, Schotland.

Bronnen:11

©Animals Today Angelique Lagarde