In Europa is de afgelopen dertig jaar het aantal vogels enorm afgenomen. Vooral de daling van de populaties spreeuwen mussen en leeuweriken is gigantisch. Dat blijkt uit onderzoek van Britse biologen, gepubliceerd in het tijdschrift Ecology Letters.
Voor het onderzoek zijn jarenlang 144 verschillende vogelsoorten geteld door vooral vrijwilligers. Wetenschappers hebben deze waarnemingen in 25 verschillende Europese landen onderzocht. Op dit moment zijn er zeker 421 miljoen vogels minder dan dertig jaar geleden. Van deze enorme teruggang wordt negentig procent veroorzaakt door de afname van de 36 meest voorkomende vogels. Wetenschappers maken zich grote zorgen over de afname. Vogels hebben een belangrijke functie in het ecosysteem, doordat ze zaden verspreiden en bijvoorbeeld bepaalde insecten eten.
Gelukkig zijn er ook soorten juist in aantal toegenomen. Met de populaties roodborstjes, koolmezen, pimpelmezen en merels gaat het goed. En ook minder voorkomende soorten als de buizerd en de ooievaar zijn meer waargenomen dan dertig jaar geleden.
Richard Gregory van de Britse vogelbescherming, die participeerde in het onderzoek:
“Maar de manier waarop we natuur beheren, is duidelijk niet goed voor een aantal veelvoorkomende soorten”.
Maatregelen om de natuur te beschermen zijn veelal gericht op zeldzame soorten. Daardoor is er voor de soorten die we bij wijze van spreken iedere dag tegen komen te weinig aandacht.
In Nederland luidde de Vogelbescherming vorig jaar de noodklok. Als we geen maatregelen nemen zouden weleens 22 ‘gewone’ vogelsoorten binnen afzienbare tijd uit Nederland verdwenen kunnen zijn. Bekende vogelsoorten als de spreeuw, scholekster en torenvalk zullen we mogelijk steeds minder zien in Nederland. Vogelpopulaties worden steeds kleiner door een teruglopend voedselaanbod, meer landbouw, problemen in het overwinteringsgebied en natuurlijk de jacht.
Bron: Nederlands Dagblad ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Nederland is volledig boerenland, de landbouwer is gifmenger geworden en de veeboer duld alleen maar gras en verder mag er niets groeien.
Het verbaasd mij dan ook totaal niet en dan hebben we nog de jagertjes die alles uitroeien.
Hier in Groningen worden dan ook nog de spaarzame bomen en struiken flink uitgedund en gaan ze met 10 man 1 fazant te lijf, want dat is er 1 teveel en die zorgt voor enorm veel overlast bij de boeren.
Hier bij ons stonden ongeveer 200 bomen en struiken bij elkaar, voor ons een bos dus, daar gingen vorig jaar zeker 15 mensen in om er alles uit te jagen wat er aan wild zat en aan de andere kant stonden dan een stuk of 6 mongolen met geweren om alles af te schieten en een paar week later werden alle bomen gerooid, mooi zo,n kale boel.