Uit recent onderzoek blijkt dat de populatie bruine beren in de Pyreneeën het hoogste is sinds een eeuw. In 2021 werden er maar liefst 70 beren geïdentificeerd. De groei van de populatie is het gevolg van een herintroductieprogramma en dit zijn de eerste tekenen van succes.
Er werden 34 vrouwtjes, 32 mannetjes en vier andere waarvan het geslacht niet werd vastgesteld, geïdentificeerd. In de loop van vorig jaar werden 15 jonge beren geboren. Sinds de start van het herintroductieprogramma in 1996 zijn er 114 pasgeborenen geteld.
Volgens cijfers van de grensoverschrijdende groep die toezicht houdt op de beren in Frankrijk en Spanje, bestond de populatie bruine beren in 2018 uit 52 exemplaren. De helft van de dieren leeft in de Catalaanse Pyreneeëngebieden Vall d’Aran, Pallars Sobirà en Alta Ribagorça. De totale populatie is dun verspreid over een gebied van 6.500 vierkante kilometer.
.
Bruine beer was bijna uitgestorven
De bruine beer (Ursus arctos) heeft altijd in de Pyreneeën geleefd. Vroeger werden de dieren gedood voor hun vacht en jonge beren werden gevangen en afgericht om op te treden voor het publiek. Het leefgebied van de beer werd ook steeds kleiner, door de ontwikkeling van mijnen in de bergen en de aanleg van transportverbindingen door de bergen en valleien. Hierdoor werden de dieren gedwongen om alternatieve plekken te zoeken om te leven. Ook werd er nog volop gejaagd op de beren.
In 1954 waren er nog maar 70 inheemse Pyrenese bruine beren over. In de jaren negentig was het aantal bruine beren zo laag dat ze bijna waren uitgestorven. In 1996 werden bruine beren geherintroduceerd in de Pyreneeën, het ging om drie beren die afkomstig waren uit Slovenië. Het laatste inheemse exemplaar, een vrouwtje met de naam Canelle, werd in 2004 doodgeschoten door een jager. Twee jaar later werden vier vrouwtjesberen uit Slovenië geïntroduceerd.
Conflict met boeren
Tot 2016 waren alle jongen die waren geboren, nakomelingen van mannetjesbeer Pyros. Een ander mannetje Goiat, werd vorig jaar beschuldigd van het doden van vee uit de regio. Een ram, vier geiten en een schaap werden vorig najaar bij afzonderlijke aanvallen gedood in Vall d’Aran. Goiat was al bekend van een eerder incident over de grens in Frankrijk, waarbij boeren opriepen tot zijn verwijdering. Inmiddels is duidelijk dat deze mannetjesbeer in Catalonië leeft, waar hij vorig jaar ten minste één jong heeft verwerkt.
.
Beer-boer conflict Pyreneeën loopt uit de hand met schietincident
.
De lokale boeren waren vanaf het begin tegenstanders van het herintroductieprogramma van de beren, uit angst voor het doden van hun vee. Toch eten bruine beren grotendeels vegetarisch en doden zelden andere dieren voor voedsel. Vorig jaar ontstond er ook ophef onder boeren toen de Spaanse regering de jacht op wolven verbood in de noordwestelijke regio’s Castilla y León en Galicië, waar de dieren het meest voorkomen. Boeren zeggen dat de wolven ieder jaar honderden van hun dieren doden, ondanks dat ze een vergoeding kunnen krijgen voor elk dier dat is gedood.
Het door de EU gesteunde Frans-Spaanse LoupO-project werd in 2020 opgezet om de monitoring van de bruine beren – en wolvenpopulaties in de Pyreneeën te coördineren.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?