Volgens de laatste tellingen van Uganda Wildlife Authority, is de totale wereldpopulatie berggorilla’s gestegen tot 880 dieren. Dit betekent een stijging van 20% in de afgelopen vijf jaar.
Succesvolle bescherming mensaap
Vooral het aantal gorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park in Uganda groeit snel; op dit moment bestaat de groep uit zeker 400 dieren. Dit brengt de totale populatie berggorilla’s (Gorilla beringei beringei) op 880, terwijl de teller op 720 dieren stond in 2007: een stijging van circa 4% per jaar.
“Berggorilla’s zijn de enige mensapen waarvan de populatie stijgt,’ aldus David Greer, manager van het African Great Ape Programm van het Wereld Natuur Fonds (WNF). “Intensieve natuurbescherming en succesvolle betrokkenheid van de gemeenschap zijn de voornaamste factoren.”
Bescherming door toerisme
Berggorilla’s zijn sociale dieren. Volgens de telling leven de 400 berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park in 36 aparte groepen en zijn 16 dieren solitair. Diverse groepen berggorilla’s zijn gewend geraakt aan de aanwezigheid van mensen en oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op toeristen. Met de inkomsten uit het toerisme wordt het noodzakelijke toezicht door park rangers gefinancierd en de lokale gemeenschap ondersteund met scholen en waterputten.
Ernstig bedreigd
Toch staat de berggorilla nog als ‘ernstig bedreigd’ op de rode lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). De dieren komen alleen voor in Bwindi Impenetrable National Park in Uganda en in Nationaal Park Virunga, dat uitgestrekt is over drie landen: Congo, Uganda en Rwanda. En hoewel de populatie in beide groepen toeneemt, leven de gorilla’s gescheiden van elkaar en worden ze bedreigd door ontbossing, conflicten, stroperij en ziektes die worden overgebracht door mensen. Daarnaast vallen ze soms ten prooi aan vallen die voor andere dieren zijn gezet.
Oliewinning: een nieuw gevaar
Ook oliewinning geeft reden tot bezorgdheid. Oliebedrijf SOCO International heeft een vergunning van de Congolese regering om onderzoek te doen in Nationaal Park Virunga, ondanks kritiek van de Verenigde Naties en de Britse regering. Het bedrijf is niet van plan te boren in de buurt van de gorilla’s, maar David Greer denkt dat dit toch problemen oplevert in het park, waar het al rommelt door conflicten.
“De kans is groot dat de aanwezigheid van meer mensen in het park leidt tot meer ontbossing, stroperij en vallen. Dit jaar zijn al zeven Virunga-gorilla’s in vallen terecht gekomen, waarvan twee het niet overleefden. Ondanks het recente succes blijft de gorillapopulatie fragiel en kan deze makkelijk weer afnemen als geldelijk gewin boven natuurbehoud wordt gesteld.”
De biodiversiteit in Nationaal Park Virunga, een UNESCO Werelderfgoed nota bene, bestaat naast gorilla’s onder andere uit olifanten, nijlpaarden en de zeldzame okapi.
SOCO International zelf zegt juist de bewaking in het park te zullen verhogen. Wildlife rangers komen geregeld om in vuurgevechten met de lokale militie, die zich in het park schuil houdt.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde