Friday Harbor’s mascotte
Popeye is een gewone zeehond, de Pacifische ondersoort van de zeehond die je ook bij ons in de Waddenzee ziet. Popeye bezoekt sinds 1995 de haven van Friday Harbor op San Juan Island.
Ze werd zo’n geliefde gast dat ze in 2005 werd benoemd tot de officiële zeehond van de haven en er een standbeeld van haar werd opgericht in het aan de jachthaven grenzende Fairweather Waterfront Park.
De naam Popeye komt waarschijnlijk van haar melkwitte, blinde linker oog, dat in het standbeeld wordt uitgebeeld door een ingelegd stuk paarlemoer.
Ze hangt graag rond bij het drijvend restaurant aan de jachthavenpier en bij de krabbenvissers, wachtend op visresten. Waarschijnlijk is dit de reden waarom ze Friday’s Harbor ooit als verblijfplaats heeft uitgekozen.
In de toeristische zomer maanden eet ze zich kogelrond aan de visjes, eigenlijk te koop als aas, die vooral kinderen met de hand aan haar voeren.
Officieel is het verboden om zeezoogdieren te voeren, maar Popeye komt hier al zo lang dat er een oogje wordt toegeknepen.
Ze begeeft zich nog steeds onder andere zeehonden, want eens in de zoveel jaar brengt ze een jong met zich mee.
Niemand weet precies hoe oud ze is, wat er met haar oog gebeurd is of waar ze haar jong laat wanneer ze rondzwemt op zoek naar voedsel.
Het gaat goed met de zeehonden aan de Amerikaanse Westkust sinds de Marine Mammal Protection Act van 1972 bescherming gaf aan alle zeezoogdieren.
Er leven nu zo’n 4.000 zeehonden in de wateren rond de San Juan Eilanden , maar Popeye laat geen concurrenten toe in haar haven.
Erwin Vermeulen is hoofdwerktuigkundige op een schip, fotograaf, vrijwilliger bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een eenogige kat, een kat met één nier en een dove en blinde hond.
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?